Csípős gondok: amire érdemes odafigyelni

Tavasszal a jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk kis kedvencünkkel a szabadban, fontos azonban, hogy hazaérve a sétáról alaposan átvizsgáljuk háziállatunkat, az időben felfedezett kullancs eltávolításával sok problémát előzhetünk meg.

A kullancsok által terjesztett betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is. A betegségek a kullancs nyálával és ürülékével juthatnak az állat szervezetébe. Ha vérszívót találunk a kutyában, fontos, hogy mielőbb eltávolítsuk megelőzve, hogy a kullancs megfertőzze kedvencünket. Soha ne próbálkozzunk zsírral, olajjal, vagy krémekkel, vannak speciális kullancseltávolító csipeszek, amit érdemes beszerezni. Az eszközt a kullancs alá tolva egyetlen határozott mozdulattal távolítsuk el, nem baj, ha beleszakad a feje, a kutya szervezete pár napon belül kilöki a bent maradt részt, ami a teste nélkül nem képes fertőzni.

Érdemes a kutyát a kullancs eltávolítása után megfigyelni, és ha változást tapasztalunk a viselkedésében, levert lesz, étvágytalan, erőtlen, azonnal vigyük állatorvoshoz, ugyanis az azonnal megkezdett kezelés életmentő is lehet, ugyanis a babéziózis, az egyik, kullancsok által okozott súlyos betegség gyors beavatkozás hiányában az állat halálához vezethet. Szintén azonnali orvosi ellátást igényel a Lyme-kór is, amit nemcsak emberek, hanem a kutyák, macskák olykor a lovak is megkaphatnak. A megbetegedések ellen a legjobb módszer a megelőzés. Számtalan olyan készítmény (spot-on, rágótabletta és nyakörv) létezik, ami képes nagy biztonsággal védelmet adni kis kedvencünknek a kullancsok ellen, megakadályozva akár a befúródást, vérszívást is. A tavaszi és az őszi csúcsidőszakban mindenképpen javasolt ezek használata, hogy elkerüljük a súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedéseket.

Vélemény, hozzászólás?