Corian szilárd felület vs. gránit munkalap a konyhában

A konyhai pult kiválasztása fontos, mivel rengeteg pénzzel jár, és mivel ez egy olyan vétel, amelyet sok éven át minden nap látni fog. A pult kiválasztása éppúgy a megjelenésről szól, mint a funkcióról. Sok lakástulajdonos számára a választás szilárd felületű munkalapra (például a Dupont Corian márkájára) vagy természetes gránit munkalapokra szűkül.

A szilárd felületű anyagok és a gránit egyaránt prémium minőségű munkalapok, amelyek éveken át kiváló értéket fognak adni a háztulajdonosoknak, ráadásul mindegyiknek jó a viszonteladási értéke. Ezen túl azt fogja tapasztalni, hogy a két munkalap anyaga nagymértékben különbözik. Valójában az egyetlen tulajdonság, amelyet a szilárd felületű anyag és a gránit egyaránt megoszt, az, hogy kissé hasonlítanak egymásra – legalábbis a távolból. A corian és más szilárd felületű anyagok teljesen mesterséges termékek, amelyeket akril-, epoxid- és poliésztergyanták különböző pigmentekkel és természetes bauxitból származó töltőanyaggal, üledékes kővel történő keverésével állítanak elő. A különbség a különböző márkák között a gyanták és a felhasznált pigmentek sajátos keverékeiben rejlik. Az akrilgyantákban a nehezebb szilárd felületű anyagokat általában jobb termékeknek tekintik, mint amelyekben túlnyomórészt poliészter gyanták vannak.

A tiszta gránit munkalapok természetes magmás kőlapokból készülnek, amelyeket hatalmas kőbánya tömbökből fűrészelnek. A csiszolt födémeket különféle gyártóknak adják el és szállítják ki, akik a munkalapokat és egyéb építési termékeket testreszabják a kőből. A gránit munkalapok sokféle színben és stílusban kaphatók. A színek a feketétől a tiszta fehérig terjedhetnek, rózsaszínű, zöldes, sárgás, barnás, sőt kék színű is lehet. A gránit munkalapok véletlenszerű szemcsézési mintákkal rendelkeznek, amelyek minden munkalapot valóban egyedivé tesznek. Ezek a legdrágább munkalapok, amelyeket megvásárolhat, és erősen jelzik a luxust.

Vélemény, hozzászólás?