Balenciaga – a luxus divatház

A Balenciaga egy luxus divatház, amelyet 1917-ben alapított Cristóbal Balenciaga spanyol tervező a spanyol San Sebastianban, és jelenleg Párizsban található. Balenciaga kompromisszumok nélküli színvonalú divatmester volt, és Christian Dior “mindannyiunk urának” nevezte. Buborékos szoknyái és furcsa, nőies, mégis “modernista” sziluettjei a ház védjegyévé váltak.

A Balenciaga 1972-ben bezárt, és 1986-ban új tulajdonosi jogviszony mellett újból megnyílt. A márka tulajdonosa a francia Kering multinacionális cég. Cristóbal Balenciaga 1917-ben nyitotta meg első butikját a spanyolországi San Sebastiánban, és kibővült fiókokkal Madridban és Barcelonában. A spanyol királyi család és az arisztokrácia viselte a ruháit, de amikor a spanyol polgárháború arra kényszerítette, hogy bezárja üzleteit, Balenciaga Párizsba költözött. Balenciaga 1937 augusztusában nyitotta meg párizsi couture házát az Avenue George V-n, és első divatbemutatóján a spanyol reneszánsz által nagymértékben befolyásolt terveket mutatták be. A Balenciaga párizsi sikere majdnem azonnali volt. Két év alatt a francia sajtó forradalmárként dicsérte, és tervei nagyon keresettek voltak. Carmel Snow, a Harper’s Bazaar szerkesztője korai bajnok volt a tervezésében.

Az ügyfelek megkockáztatták biztonságukat, hogy a második világháború idején Európába utazhassanak, hogy megnézzék Balenciaga ruházatát. Ebben az időszakban kiemelték “négyzetkabátjáról”, amelynek ujjait egy darabból vágták, és fekete (vagy fekete és barna) csipkével ellátott mintáit élénk rózsaszínű szövet fedte. 1986-ban Jacques Bogart S.A. megszerezte a Balenciaga jogait, és megnyitott egy új, kész viseletet, a “Le Dix”-t. Az első kollekciót Michel Goma tervezte 1987 októberében, aki a következő öt évig a vegyes vélemények mellett maradt a házban. 1992-ben lecserélték Josephus Thimister holland tervezőre, aki megkezdte Balenciaga divat státuszának helyreállítását.

Vélemény, hozzászólás?