Az új érzékelő megnyitja az utat az olcsó, érzékeny metánmérésekhez

A kutatók kifejlesztettek egy új érzékelőt, amely lehetővé teszi a metángáz alacsony koncentrációinak gyakorlati és olcsó kimutatását. A metánkibocsátás és a szivárgás mérése számos ipar számára fontos, mert a gáz hozzájárul a globális felmelegedéshez és a légszennyezéshez.

„A mezőgazdasági és hulladékipar jelentős mennyiségű metánt bocsát ki” – mondta Mark Zondlo, az érzékelőt fejlesztő Princetoni Egyetem kutatócsoportjának vezetője. „A metánszivárgások észlelése mind az olaj-, mind a gázipar számára kritikus jelentőségű mind környezeti, mind gazdasági okokból, mert a földgáz főleg metánból áll.” Az Optical Society (OSA) Optics Express című folyóiratában a Princetoni Egyetem és az Egyesült Államok Haditengerészeti Kutatólaboratóriumának kutatói bemutatták új gázérzékelőjüket, amely egy interband sávos kaszkád fénykibocsátó készüléket (ICLED) használ a metánkoncentrációk kimutatására, akár 0,1 ppm-re. Az ICLED egy új típusú nagyobb teljesítményű LED, amely közepes infravörös (IR) hullámhosszon bocsát ki fényt, és amely sok vegyszer mérésére használható. „Reméljük, hogy ez a kutatás végül megnyitja az ajtót az olcsó, pontos és érzékeny metánmérés előtt” – mondta Nathan Li, a cikk első szerzője.

„Ezeket az érzékelőket fel lehet használni az állattartó és tejüzemek metánkibocsátásának jobb megértésére, valamint az éghajlati válság pontosabb és átfogóbb nyomon követésére.” A lézer alapú szenzorok jelenleg a metán detektálásának arany standardjai, de ezek egyenként 10.000 és 100.000 USD közé kerülnek. A hulladéklerakón, a petrolkémiai létesítményben, a szennyvíztisztító telepen vagy a gazdaságban szivárgást érzékelő hálózatot lézeres alapú szenzorok alkalmazásával rendkívül költséges megvalósítani. Bár a metánérzékelést közép-IR LED-ekkel igazolták, a teljesítményt korlátozta a rendelkezésre álló eszközök által generált alacsony fényintenzitás.

Vélemény, hozzászólás?