Az új AI vérvizsgálati technológia nagy pontossággal képes azonosítani a tüdőrákokat

A Johns Hopkins Kimmel Rákközpont kutatói által kifejlesztett új mesterséges intelligencia vérvizsgálati technológia kimutatta, hogy a tüdőrák több mint 90%-át észleli közel 800, daganatos és rák nélküli egyén mintáiban.

A DELFI elnevezésű teszteljárás egyedi mintákat fedez fel a véráramban keringő rákos sejtekből származó DNS fragmentációjában. Ezt a technológiát alkalmazva Dániában, Hollandiában és az Egyesült Államokban 796 személy vérmintájára, a nyomozók azt találták, hogy a DELFI megközelítés pontosan megkülönbözteti a tüdőrákos betegeket másoktól. A teszt a klinikai kockázati tényezők elemzésével, egy fehérje biomarkerrel kombinálva, majd számítógépes tomográfiás képalkotással kombinálva a DELFI segített kimutatni a rákos betegek 94%-át stádiumokban és altípusokban. Ez magában foglalta a korábbi vagy kevésbé invazív I/II. Stádiumú rákos betegek 91% -át és a fejlettebb III/IV. Stádiumú betegek 96% -át. Ezeket az eredményeket a Nature Communications folyóirat augusztus 20-i számában tették közzé.

A tüdőrák a rákos megbetegedések leggyakoribb oka, évente csaknem 2 millió emberéletet követel világszerte. Azonban a tüdőrák kockázatának kitett amerikaiak kevesebb, mint 6% -a részesül ajánlott alacsony dózisú számítógépes tomográfiás szűrésben, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint több tízezer haláleset kerülhető el, és még kevesebben szűrnek világszerte-magyarázza Victor E. Velculescu a tanulmány szerzője, onkológiai professzor, a Rákgenetikai és Epigenetikai Program igazgatója a Johns Hopkins Kimmel Rákközpontban. Ennek számos oka van, többek között a hamis pozitív képalkotási eredmények, a sugárterhelés vagy az invazív eljárások szövődményeivel kapcsolatos aggodalmak is közrejátszanak ebben.

Vélemény, hozzászólás?