Az ügyfelek lojalitásának növelésének módjai

A márkapiramis egy kiemelkedő marketing eszköz, amely megalapozza az erős márkát: az irányt, a következetességet és azt, hogy mit lehet tenni a márkahűség elérése érdekében. Íme egy lépésről lépésre bemutatott folyamat a márkapiramis kialakításáról.

A legjobb márkapiramis-modell (szerény véleményünk szerint) Kevin Keller piramisa (a Dartmouth College Tuck School of Business marketingprofesszora, aki 1993 -ban a Stratégiai márkamenedzsment című könyvében tárgyalta ezt a modellt). A márkapiramis négy rétegre épül: identitás, jelentés, válasz és rezonancia. Minden réteg a következőre épít, és konkrét válaszokat ad a fogyasztóknak a márkájáról. Az első réteg, a márka identitása azt válaszolja: “Ki ön valójában?” Amint az ügyfelek ismerik a márkáját, a márka jelentését meg kell érteni a kérdéssel: “Mi ön?” a második rétegben. Most, hogy az ügyfelek tudják, ki ön, és mi a márkája, tudni fogják, hogy a harmadik rétegben, a márka válaszában mit éreznek vagy gondolnak a márkáról. A piramis csúcsán a márkarezonancia áll, ahol a cél az érzelmi kötődés kialakítása az ügyfelekkel annak érdekében, hogy hosszú távú kapcsolatot lehessen kialakítani velük.

Amikor az ügyfelek úgy érzik, hogy terméke vagy szolgáltatása megfelelő számukra, ez a kapcsolat kezdete. A cél itt az, hogy megteremtse a márka ismertségét a közönség körében, hogy kiemelkedjen versenytársai közül. Ez egy fontos szint a helyes irányításhoz, mivel támogatja a piramis többi részét. Ha erőfeszítései eredménytelenek, mindenképpen változtassa meg a márkaépítési megközelítését. Most, hogy az ügyfelek tisztában vannak a márkájával és ismerik a piacon belüli egyedülálló helyzetét, itt az ideje, hogy többet tudhassanak meg a termékről, minden alkalommal minőséget és megbízható teljesítményt nyújtva.

Vélemény, hozzászólás?