Az Proj-Net projektmenedzsment szoftver bemutatása

A Proj-Net egy Oracle 8.0 adatbázison alapuló web alapú projektmenedzsment szoftver. Érdekessége, hogy az adatokat ASCII file-okból is be lehet olvasni. A szoftver ezen felül teljes mértékben képes olvasni és készíteni a Microsoft Office 2000 fileformátumait. A kliens számítógépeken a szoftver kezelése a böngészőn keresztül zajlik, de hasonlóan az AutotaskPSA-hoz a böngészőben ikonokat imitáló menü jelenik meg.

Nem csupán egy ablakban történik a kezelés, hanem a szoftver újabb és újabb ablakok kinyitására is képes, ez pedig szükséges is, hiszen rengetegféle adatot tarthatunk nyilván, így például a más szoftvereknél nem látott BCWS, BCWP, ACWP mutatókat is. Az adatokat akár három dimenziós hatással ellátott grafikonokon is ábrázolhatjuk. Összességében ez a szoftver az AutotaskPSA mellett a legjobb a vizsgált szoftverek közül, esetleges hátrányaként megemlíthető az, hogy az általa használt ablakokban rengeteg gomb, menü és hasonló elem található, ami sajnos a különböző böngészőkben nem biztos, hogy megfelelően jelenik meg, bár a szoftver specifikációja erre nem tér ki, állításuk szerint bármilyen böngésző megfelel Windows és UNIX platform alatt.

A web alapú projektmenedzsment szoftverek nagy tudásúak is lehetnek, ezért azon projektmenedzserek számára akiknek elegendő ennyi információ az általuk irányított projekt megfelelő koordinálására, ajánlhatóak. Előnyeik közé tartozik, hogy gépfüggetlenek, hiszen bárhonnan, bármilyen Internet kapcsolattal rendelkező számítógépről elérhetőek, nem függenek operációs rendszertől sem, csupán egy Internet böngésző szükséges használatukhoz, így telepítésre sincs szükség. Hátrányuknak tekinthető, hogy kevésbé tűnnek használhatónak komplex projektek esetében, mert a webes felület azért megköti a készítők kezét, és így véleményem szerint nem biztosít olyan magas fokú átláthatóságot, amit egy mai professzionális, ámde „hagyományos” projektmenedzser szoftver tud biztosítani.

Vélemény, hozzászólás?