Az enzimek megvédik a bőrt a mikrobák és vírusok figyelmen kívül hagyásával

Az emberi test folyamatosan ki van téve a különböző környezeti szereplőknek, a vírusoktól a baktériumokon át a gombákig, de ezeknek a mikrobiális organizmusoknak a többsége alig vagy egyáltalán nem vált ki reakciót a bőrünkből, amelynek feladata a külső veszélyek figyelemmel kísérése és védelme.

Eddig a kutatók nem voltak egészen biztosak abban, hogyan történt ez, és hogy miért nem riasztották állandóan a bőrünket. 2021. május 21-én a Science Immunology című tanulmányban a Kaliforniai Egyetem San Diego Orvostudományi Karának tudósai két enzimet azonosítottak, amelyek felelősek a bőrünk és a test általános egészségének megóvásáért számtalan potenciális mikrobiális behatolótól. Ezek az enzimek, az úgynevezett hiszton-deacetilázok (HDAC) gátolják a test gyulladásos reakcióját a bőrben. „Kitaláltuk, miért toleráljuk bizonyos, a bőrünkön élő mikrobákat, miközben ugyanazok a baktériumok nagyon megbetegítenek minket, ha a test más részeivel érintkeznek” – mondta Richard Gallo a Az UC San Diego Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati ​​Osztályáról. „Kutatásunk során olyan enzimeket azonosítottunk, amelyek a specifikus bőrsejtek kromoszómájára hatnak, és amelyek immun toleranciát biztosítanak a bőr által.

„Anélkül, hogy ezek az enzimek azt mondanák sejtjeinknek, figyelmen kívül hagynak bizonyos baktériumokat, amikért állandó kiütés lenne a bőrünkön.” Gallo és munkatársai szerint a gén expressziójának epigenetikus szabályozása révén a környezet kölcsönhatásának és a sejtek működésének megváltoztatásának lehetséges mechanizmusa van. A bőrsejteken belül az ún. tollszerű receptoroknak (TLR) nevezett fehérjék lehetővé teszik a sejtek számára, hogy megérezzék a környezetüket és a lehetséges veszélyeket. A legtöbb szervben a TLR figyelmeztető rendszerként működik, amely gyulladásos választ vált ki a fenyegetésekre. De a bőrsejtekben a két azonosított HDAC enzim, a HDAC8 és a HDAC9 gátolja a gyulladásos reakciót.

Vélemény, hozzászólás?