Az egyszeri áradások a század végére rendszeressé válnak

A Sandy szupervihar olyan áradási szinteket hozott a New York-i régióba, amelyeket generációk óta nem láttak. Becslések szerint 74,1 milliárd dolláros kárt okozott, ez volt a negyedik legdrágább amerikai vihar a Katrina hurrikán mögött 2005-ben, valamint a Harvey és Maria hurrikánok mögött 2017-ben a Nemzeti Óceáni és Légköri Adminisztráció szerint.

A klímaváltozás hatása miatt a Stevens Műszaki Intézet kutatói azt találták, hogy a százéves és az 500 éves árvízszint rendszeressé válhat a New York-i Jamaica-öböl körül több ezer házban a század végére. A tanulmány, amelyet Reza Marsooli, a Stevens polgári, környezeti és óceánmérnöki adjunktusa vezetett, segíthet a döntéshozóknak és a Jamaica-öböl part menti önkormányzatának abban, hogy döntéseket hozzanak arról, hogy alkalmazzák-e a parti árvízvédelmet vagy más tervezési stratégiákat vagy politikákat a jövőbeli kockázat csökkentése érdekében. Arra is példát mutat, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a New York-i régióban és más területeken a jövőben milyen mértékben nőnek a parti áradások.

“Noha ez a tanulmány a Jamaica-öbölre vonatkozott, megmutatja, milyen drasztikus és költséges hatással lesz az éghajlatváltozás” – mondta Marsooli. “A tanulmányhoz használt keretrendszer megismételhető annak bemutatására, hogy többi régióban milyen árvizek lesznek a század végére, hogy segítsen nekik csökkenteni a kockázatokat, és a legjobban megvédeni a közösségeket és az eszközöket az érintett területeken.” A XXI. Század végére várható üvegházhatásúgáz-koncentráció alapján Marsooli és társszerzője, Ning Lin, a Princetoni Egyetem munkatársai nagy felbontású szimulációkat hajtottak végre különböző forgatókönyvek esetében, hogy megtalálják a különböző árvízszintek elérésének valószínűségét, feltételezve, hogy az emisszió továbbra is magas szintű.

Vélemény, hozzászólás?