Az éghajlatváltozás megváltoztatja a Föld trópusi esőövének helyzetét

A jövőbeli klímaváltozás a trópusi esőöv – a keskeny sűrűségű csapadék sávja az Egyenlítő közelében – régiónkénti egyenetlen elmozdulását okozza a Kaliforniai Egyetem, az Irvine és más intézmények kutatói szerint. Ez a fejlemény több milliárd ember számára veszélyeztetheti az élelmezésbiztonságot.

A ma közzétett tanulmányában a környezettudományi mérnökök, a Föld-rendszer tudósai és az adattudományi szakértők interdiszciplináris csoportja hangsúlyozta, hogy a trópusok nem minden részét érinti egyformán. Például az esőöv északra mozog a keleti féltekén, de a nyugati féltekén délre. A tanulmány szerint a trópusi esőöv észak felé történő elmozdulása Afrika keleti része és az Indiai-óceán felett az aszályos nyomás jövőbeli növekedését eredményezi Délkelet-Afrikában és Madagaszkáron, valamint az intenzívebb áradásokkal Dél-Indiában. A Csendes-óceán keleti része és az Atlanti-óceán feletti esőöv déli irányú kúszása nagyobb szárazsági stresszt okoz Közép-Amerikában.

„Munkánk azt mutatja, hogy az éghajlatváltozás hatására a Föld trópusi esőövének helyzete ellentétes irányba mozdul el a földgömb közel kétharmadát lefedő két hosszanti szektorban, amely folyamatnak lépcsőzetes hatása lesz a víz elérhetőségére és az élelmiszertermelésre az egész világon. „- mondta Antonios Mamalakis vezető szerző, aki nemrégiben doktori fokozatot kapott. A csapat úgy értékelte, hogy megvizsgálta 27 korszerű éghajlati modell számítógépes szimulációit, és megmérte a trópusi esőöv válaszait egy olyan jövőbeli forgatókönyvre, amelyben az üvegházhatásúgáz-kibocsátás a jelenlegi század végéig folyamatosan növekszik. Foufoula-Georgiou elmondta, hogy a következő lépés az, hogy ezeket a változásokat át kell fordítani a terepre gyakorolt hatásokra, az áradások, az aszályok, az infrastruktúra és az ökoszisztéma változásai tekintetében, hogy irányítsák az alkalmazkodást, a politikát és az irányítást.

Vélemény, hozzászólás?