Az asztmás gyógyszerek alkalmazása

Hogyan változik a magasan levonható egészségügyi tervre való váltás az asztmás gyermekekben? A Harvard Pilgrim Egészségügyi Intézet kutatói által vezetett új tanulmány azt sugallja, hogy a magasan levonható egészségügyi tervbe (HDHP) történő felvétel nem társulhat az asztmás gyógyszerek alkalmazásának változásával vagy az asztma súlyosbodásával.

Az asztma kezelésére a klinikai irányelvek javasolják a kontroller gyógyszerek alkalmazását, de ezeknek a gyógyszereknek a betartása általában nem optimális, így az érintetteket veszélyeztetik az asztma súlyosbodásával. A magas költségek a kontroller csökkent gyógyszerhasználatának csökkenésével és a gyermekek és felnőttek asztmával járó káros következményeivel jártak. Míg a HDHP-kkal kapcsolatos legtöbb bizonyíték a felnőtt lakosságra összpontosító tanulmányokból származik, a tanulmányi csoport, amelyet Alison Galbraitha Harvard Medical School Népi Orvostudományi Tanszékének vezető szerzője és docense vezetett, megvizsgálta, hogy a HDHP-kba való felvétel hogyan befolyásolhatja asztmavezérlő gyógyszerek használatát és súlyosbodását gyermekeknél.

„A biztosítási tervezés egyik kihívása a megfizethető lefedettség és a krónikus betegségek ellátásához szükséges gyermekek és felnőttek közötti egyensúly megteremtése” – mondta Dr. Galbraith. „Eredményeink kiemelik azt a potenciális védőhatást, hogy az asztmás gyógyszerek mentesülnek az önrész alól a magasan levonható egészségügyi tervekben.” A nagy, országos, kereskedelmi adatbázisból származó vizsgálati populációban tartósan asztmás gyermekek (4–17 évesek) és felnőttek (18–64 évesek) voltak, akik a hagyományos tervekről 24 hónapos időtartamra HDHP-re váltottak. A hagyományos tervekben maradókkal összehasonlítva a HDHP-re váltó gyermekeknél az inhalációs kortikoszteroid-hosszú hatású béta-agonista gyógyszerek éves 30 napos kitöltése kismértékű csökkenést tapasztalt.

Vélemény, hozzászólás?