Az apró vezeték nélküli eszköz rávilágít az elhízás elleni küzdelemre

A gyomor műtét néha az utolsó megoldás azok számára, akik elhízással küzdenek, vagy súlyuk miatt súlyos egészségi problémákkal küzdenek. Mivel ez az eljárás magában foglalja egy kis gyomorzsák készítését és az emésztőrendszer átirányítását, nagyon invazív és meghosszabbítja a betegek gyógyulási időszakát.

Egy új tanulmányban a Texas A&M Egyetem kutatói olyan orvosi eszközt írtak le, amely segíthet a fogyásban, és egyszerűbb operatív eljárást igényel a beültetéshez. A kutatók szerint centiméteres készülékük a teltség érzetét biztosítja, mivel a vagus-ideg végeit fénnyel stimulálja. Ellentétben más eszközökkel, amelyek gyomorzsákot igényelnek, készülékeik vezeték nélküliek és kívülről vezérelhetők távoli rádiófrekvenciás forrásból. „Olyan eszközt szerettünk volna létrehozni, amely nemcsak minimális műtétet igényel a beültetéshez, hanem lehetővé teszi számunkra a gyomor specifikus idegvégződéseinek stimulálását is” – mondta Dr. Sung II Park, az Elektrotechnikai és Számítástechnikai Tanszék adjunktusa. „Készülékünk mindkettőnek a lehetőségét képes megtenni a gyomor súlyos körülményei között, ami a jövőben rendkívül hasznos lehet azoknak az embereknek, akiknek drámai súlycsökkentő műtétekre van szükségük.”

Készülékükről további részletek a Nature Communications januári számában jelennek majd meg. Az elhízás globális probléma. Ezenkívül a kapcsolódó egészségügyi problémák jelentős gazdasági hatással vannak az Egyesült Államok egészségügyi rendszerére, évente 147 milliárd dollárba kerülnek. Az elhízás emellett krónikus betegségek, például cukorbetegség, szívbetegségek és még egyes rákos megbetegedések kockázatát is jelentik. Azok számára, akiknek a testtömeg-indexe meghaladja a 35-öt, vagy akiknek legalább két, az elhízással összefüggő állapotuk van, a műtét olyan utat kínál a betegek számára, amely során nemcsak a túlsúlyt veszítik el, hanem hosszú távon fenntartják a súlyukat.

Vélemény, hozzászólás?