Az adatbiztonság feltétele: a redundancia

Ha azt akarjuk, hogy adataink tökéletes biztonságban legyenek, akkor nem akármilyen adatközpontot, illetve rendszert kell kiépítenünk. Ez költséges folyamat, időigényes és egyáltalán nem egyszerű – azonban minden esetben kifizetődő.

Azok a szerver bérlés szolgáltatók, amelyek bármilyen formában felhasználóik adatait tárolják, felelősek is azokért, s ezért mindenképpen meg kell óvniuk azokat a behatolások, a hardver sérülései, katasztrófahelyzetek esetén is. Hogyan kivitelezhető ez?

Általában egy redundáns rendszerrel. A redundáns adatközpontokban minden rendszert úgy építenek ki, hogy az elsődleges alkotórészek hibája, működésképtelensége esetén se essen kár mindabban, ami a szervereken tárolódik. Az olyan szerver központokban, mint amilyet a DoclerNet is üzemeltet, redundánsan építik ki a fizikai biztonságot és kiberbiztonságot szavatoló rendszereket, a hűtőrendszert, az áramellátást és minden más olyan rendszert, amelynek a működése létfontosságú a rendelkezésre álláshoz és az adatok védelméhez.

Ezt persze tovább lehet gondolni még egy lépéssel: miért üzemeltessünk egyetlen adatközpontot, ha lehet többet is? Mi történik, ha leég az épület, ha valamilyen természeti katasztrófa semmisíti meg? Hatalmas költségekkel megvalósítható egy több szerverfarmból álló, rendszer, amelynek tagjai egymástól távol esnek, és az egyik teljes kiesése esetén egy másik létesítmény veheti át az előző feladatait. Erre azonban nem feltétlenül van szükség.

Ha a biztonsági rendszerek redundánsan és szakértő módon kerülnek kiépítésre, az máris nagyfokú biztonságot nyújt. Jó esetben nem kell tartanunk attól, hogy valaki betör majd az épületbe, hogy tűz üt ki és emészti el az eszközöket vagy, hogy leáll a hűtőrendszer, és a gépek túlmelegednek. Hiszen ezek működését többszörösen biztosított rendszerek biztosítják.

Maguk a szerverek is biztosíthatóak olyan módon, hogy akár egy valódi természeti katasztrófát is átvészeljenek, speciális víz-, tűz- és ütésálló tárolókban szinte bárminek ellen képesek állni sérülés nélkül. Hogy hol milyen biztonsági rendszer üzemel, mindig érdemes ellenőriznünk, mielőtt elköteleznénk magunkat, és csak olyan cég szolgáltatásait igénybe venni, amely valóban meg tud győzni arról, hogy megvédi adatainkat.

Vélemény, hozzászólás?