Amit az indukciós főzőlapról tudnod kell

Amikor elérkezik az a pont, hogy a jól bevált 10-15-20 éves gáz, illetve fűtőszálas tűzhely megadja magát, és újat vásárolnánk helyette, akkor szembesülünk vele, hogy már egy ideje az ajtón kopogtat az új technológia, az indukciós főzőlap. Ám érdemes-e váltanunk a jól bevált típusról, vagy maradjunk a megszokottnál? Mit is kell tudni ezekről a főzőlapokról mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket?

Első pillantásra – főképp kikapcsolt állapotban – szinte semmi különbség nincs a kerámialapos és az indukciós főzőlap között. Persze miután elindítjuk őket, már más a helyzet, ez utóbbin ugyanis szinte észre sem lehet venni, hogy megy. Ugyanis itt nem a főzőlap melegszik fel, hanem a kerámia alatt lévő elektromos tekercsen átfolyó váltóáram hoz létre egy indukált mágneses teret (innen az elnevezés), amely magát a ráhelyezett edényt fűti fel. Ez idáig rendben is van, ám a kérdés inkább az, hogy a gyakorlatban ez milyen előnyökkel jár számunkra.

Röviden úgy lehetne összefoglalni erre a választ, hogy az indukciós főzőlap a társaihoz képest sokkal hatékonyabb, jóval gyorsabb és nem utolsósorban biztonságosabb is. Mivel rendkívül alacsony a hővesztesége, a hatásfoka akár a nyolcvan százalékot is meghaladhatja (csak szemléltetésképp: egy gáztűzhelynél ez az érték nagyjából harminc százalék). Ennélfogva sokkal gyorsabban lehet rajta főzni, ami például egy vízforralásnál hatalmas előny, ám azt azért hozzá kell tenni, hogy ezt a gyorsaságot eleinte szokni kell és bizony előfordulhat, hogy ezt-azt leégetünk a próbák alkalmával. Ám amint ráérzünk az erejére, onnantól kezdve hallani sem akarunk majd másfajta tűzhelyről. Már csak azért sem, mert akinek fontos a biztonság (és hát kinek nem az?) az keresve sem találhatna jobb megoldást ennél. Tekintve ugyanis, hogy a főzőfelület csak a kívánt mértékben melegszik fel és lekapcsolás után nagyon hamar vissza is hűl, sokkal kisebb a véletlen balesetek, megégések esélye. Ez kisgyermek mellett egy óriási előny. Mindösszesen egyetlen dologra kell odafigyelnünk vásárlás előtt, az pedig az, hogy ellenőrizzük, hogy edényeink alkalmasak-e az indukciós technológiához. Amennyiben mágnesezhetőek és legalább 3 milliméter vastag az aljuk, úgy nyerő helyzetben vagyunk. Ha mégsem, akkor pedig még mindig elgondolkodhatunk azon, hogy az új főzőlap mellé meglepjük magunkat egy új edénykészlettel is.

Vélemény, hozzászólás?