Amit az indukciós főzőlapról tudnod kell

Amikor elérkezik az a pont, hogy a jól bevált 10-15-20 éves gáz, illetve fűtőszálas tűzhely megadja magát, és újat vásárolnánk helyette, akkor szembesülünk vele, hogy már egy ideje az ajtón kopogtat az új technológia, az indukciós főzőlap. Ám érdemes-e váltanunk a jól bevált típusról, vagy maradjunk a megszokottnál? Mit is kell tudni ezekről a főzőlapokról mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket?

Első pillantásra – főképp kikapcsolt állapotban – szinte semmi különbség nincs a kerámialapos és az indukciós főzőlap között. Persze miután elindítjuk őket, már más a helyzet, ez utóbbin ugyanis szinte észre sem lehet venni, hogy megy. Ugyanis itt nem a főzőlap melegszik fel, hanem a kerámia alatt lévő elektromos tekercsen átfolyó váltóáram hoz létre egy indukált mágneses teret (innen az elnevezés), amely magát a ráhelyezett edényt fűti fel. Ez idáig rendben is van, ám a kérdés inkább az, hogy a gyakorlatban ez milyen előnyökkel jár számunkra.

Röviden úgy lehetne összefoglalni erre a választ, hogy az indukciós főzőlap a társaihoz képest sokkal hatékonyabb, jóval gyorsabb és nem utolsósorban biztonságosabb is. Mivel rendkívül alacsony a hővesztesége, a hatásfoka akár a nyolcvan százalékot is meghaladhatja (csak szemléltetésképp: egy gáztűzhelynél ez az érték nagyjából harminc százalék). Ennélfogva sokkal gyorsabban lehet rajta főzni, ami például egy vízforralásnál hatalmas előny, ám azt azért hozzá kell tenni, hogy ezt a gyorsaságot eleinte szokni kell és bizony előfordulhat, hogy ezt-azt leégetünk a próbák alkalmával. Ám amint ráérzünk az erejére, onnantól kezdve hallani sem akarunk majd másfajta tűzhelyről. Már csak azért sem, mert akinek fontos a biztonság (és hát kinek nem az?) az keresve sem találhatna jobb megoldást ennél. Tekintve ugyanis, hogy a főzőfelület csak a kívánt mértékben melegszik fel és lekapcsolás után nagyon hamar vissza is hűl, sokkal kisebb a véletlen balesetek, megégések esélye. Ez kisgyermek mellett egy óriási előny. Mindösszesen egyetlen dologra kell odafigyelnünk vásárlás előtt, az pedig az, hogy ellenőrizzük, hogy edényeink alkalmasak-e az indukciós technológiához. Amennyiben mágnesezhetőek és legalább 3 milliméter vastag az aljuk, úgy nyerő helyzetben vagyunk. Ha mégsem, akkor pedig még mindig elgondolkodhatunk azon, hogy az új főzőlap mellé meglepjük magunkat egy új edénykészlettel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*