Amit a melanomáról tudni kell

Sajnos egyre több olyan betegség van, melyeknek előfordulása az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt. Ilyen például a melanoma is, amely elsősorban a felnőtt lakosságot érinti és a statisztikai adatok szerint leginkább a negyven és ötven év közötti életkorban levő személyeket érinti.

A melanoma tulajdonképpen egyfajta rák, ami a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból indul ki. A betegség során az ép, leginkább napfénynek kitett bőrön jelentkező új festékes növedékként kezdődik, azonban sok esetben a már létező anyajegyből indul ki. Más bőrrákkal ellentétben, a melanoma gyorsan áttéteket ad a test távoli részébe, ahol roncsolja a szöveteket és tovább növekszik. A nőkön leggyakrabban az arc és a lábszár területén fordul elő, a férfiakon leginkább a háton. Ez a betegség gyakrabban fordul elő világos bőrű és hajú, vagyis az I-es bőrtípusban tartozó személyeknél, kifejezetten akkor ha fokozott napsugárzás éri őket. Az ártalmas ultraibolya sugárzásnak és a leégésnek kifejezetten köze van a betegség kialakulásához a melanociták kóros elfajulásához. Genetikai tényezőknek is befolyásolhatják a betegség megjelenését azonban ez nem egyértelmű.

Azonnal orvoshoz kell fordulni ha a bőrön pigmentfoltokat veszünk észre és akkor is ha egy anyajegyünk alakja, nagysága vagy színe megváltozik és a vörös, kék vagy fehér elszíneződés ráterjedt az anyajegyet körülvevő területekre. Nagyon fontos, hogy szakemberhez forduljunk mivel a diagnózist csak a tünetek alapján lehet felállítani. Az orvosi vizsgálat fájdalommentes. Minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A megelőzés érdekében a legjobb megoldás a rendszeres ellenőrzés, amit félévente érdemes elvégezni, mivel így a gyanús elváltozás kiszűrhető és időben eltávolítható.

Vélemény, hozzászólás?