Amit a kötelező biztosításról tudni érdemes

A kötelező biztosításról rengeteg érdemes tudnivaló van. Ezek közül közöljük a legfontosabbakat, hogy Ön könnyebben tudjon tájékozódni, és könnyebben intézhesse ügyeit. Lássuk, melyek ezek!

Az autó megvásárlásakor a biztosítási kötelezettség az adásvételi szerződéssel kezdődik. Fontos, hogy kötelező díja mindig idejében be legyen fizetve. Hatvan napos csúszás esetén törlik a szerződését, erről további harminc napon belül küldenek értesítést. Ez több mint két hónap, ami után fedezetlenségi díjat kell fizetni a MABISZ kártalanítási számlájára. Ennek napi díja általában nagyobb összeg, mint a kötelező biztosítási díj. Az úti okmányok mellett legyen Önnél az úti baleset bejelentésére szolgáló lap. Az adatok pontos megadása, és az adatváltoztatások bejelentése nagyon fontos. Ma egységes Kártörténeti Nyilvántartás alapján történik a bonusz, malus rendszerezés. Ha biztosítóváltáskor nem egyeznek az adatok, akkor az a jól kiérdemelt bonusz kategória elveszítéséhez vezethet, mert ez megnehezíti a teljes kártörténet kirajzolását.

Ha biztosítója mondjuk adategyeztetés miatt megkeresi, akkor reagáljon időben. A bonus-malus adategyeztetés során általában csak nyolc-tíz napja van a válaszra, ilyenkor a bonusz megmarad. A biztosításnál arra figyeljünk, hogy tartsuk fejben, mikor kötöttük a biztosítást, nem biztos, hogy novemberig várnia kell, hogy újraköthesse azt. A kgfb-t évfordulóra lehet felmondania. Írásban, az évforduló előtt 30 nappal. A biztosítók kedvezménnyel jutalmazzák a kgfb-vel szerződőket. Díjkedvezmény jár annak, aki több szerződést is köt. Vagy folyószámlával is rendelkezik ugyanott, vagy esetleg több gyermeket nevel. Ismerje meg és éljen a kedvezményekkel, mert nem mindegy mennyit vesz ki a pénztárcájából!

Vélemény, hozzászólás?