Alaposan fontoljuk meg, milyen szöveg kerül a kutya biléta felületére

Gazdiként az egyik legnagyobb sokk, ami érhet minket, ha egyszer csak hűlt helyét találjuk négylábú barátunknak. Sajnos legyen bármilyen jól nevelt is az eb, egy hirtelen inger és a nyitva felejtett bejáró együttesen bizony akár szökést is eredményezhet. Ilyenkor pedig nem csak a gyors reakció és a higgadtság fontos, de az is kardinális kérdés, milyen óvintézkedéseket tettünk korábban.

Döntő befolyással bír például a kutya biléta megléte is. Ugyan már jó ideje elviekben kötelező minden kölyök bőre alá egy speciális mikrochipet ültetni, ami a legfontosabb adatokat tartalmazza – beleértve a gazdi elérhetőségét is -, ám időnként erre nem kerül sor. Persze arról sem szabad megfeledkezni, miszerint ha rendelkezik is az állat ilyennel, az adatok kinyeréséhez akkor is szakemberre és megfelelő eszközre lesz szükség. Ez tehát a kutya biléta helyettesítésére nem alkalmas, sokkal inkább annak kiegészítőjeként érdemes tekinteni rá. A tábla kiválasztásánál két dologra kell kiemelt figyelmet fordítanunk annak érdekében, hogy az biztosan maradéktalanul ellássa feladatát.

Az egyik ilyen a kutya biléta színe. Noha a választék hatalmas és nagyon kellemes árnyalatok is elérhetők, ennél a kiegészítőnél ne a szépérzékünkre hagyatkozzunk. A lényeg ugyanis az, hogy a kutya biléta minél jobban elüssön az állat szőrétől, így már messziről észrevehetővé válik, hogy az eb nyakában van. Törekedjünk a kellő kontrasztra, azaz fehér bunda esetén bátran válasszunk piros táblát, ez utóbbi egyébként szinte minden fajtánál jól alkalmazható, hiszen már távolról szembetűnő. Az árnyalat mellett legalább ilyen fontos az is, milyen szövegezés kerül a kutya biléta felületére. Feltétlenül ki kell emelni a telefonszámunkat, emellett pedig a cím és esetleg az állat neve is szerepelhet a táblácskán, ám ne essünk túlzásokba, hiszen a lényeg, hogy a felirat nagy méretű és jól olvasható legyen.