Alapismeretek az indiai ételek elkészítéséhez

Az emberek többsége szeret főzni, és még nagyobb részük szeret fogyasztani. Általános jelenség a háziasszonyok körében, hogy imádják meglepni a szeretteiket újabbnál újabb ételekkel, ezért új recepteket, fortélyokat találnak ki, főzős műsorokat néznek, hogy tanuljanak belőlük.

Azonban néha elérkezik az a pillanat, amikor „nincs tovább”. Ez persze nem arra vonatkozik, hogy minden lehetséges receptet kipróbáltunk már, hanem arra, hogy hazánk ízvilágának minden lehetséges variációját kiaknáztuk, ezért igazából sosem teszünk forradalmian újat az asztalra, hanem mindig csak azt alakítjuk át kicsit, amit eddig is főztünk. Ez a dilemma mindenkinél megvan, aki évek óta forog a konyhában. Hogy mit lehet ez ellen tenni? Próbáljunk ki a mi hazánkétól merőben eltérő ételeket és ízvilágokat, pl. az indiai ételeket. Néha nagyon jó tud lenni, ha ilyesmivel kísérletezünk, vagy ha legalább egyszer megpróbáljuk, hogy milyen is elkészíteni, és persze elfogyasztani.

Az indiai konyhára az a jellemző, hogy nagyon intenzív és néha erősen csípős ételeket készítenek. Ez annak köszönhető, hogy sok fűszert használnak. Van, hogy mi is sok ízesítőt teszünk valamibe, viszont ehetetlen lesz. Az indiaiak csak úgy öntik a borsot minden ételhez, és mégis isteni lesz az eredmény. Hogy miért? Mert nem csak a fűszerezés, hanem a helyes kombináció is nagyon lényeges. Nagyon jól kell tudnunk, hogy melyik ízesítő emeli ki, és nyomja el legjobban a másikat. A legtöbbet használt fűszer a curry. Ezt szinte minden ételhez alkalmazzák, ezért ha indiai ételt akarunk készíteni, legelőször ezt kell beszereznünk. Továbbá a bors és a foghagyma is nagyon fontos alapanyagok, amelyeket legtöbbször édes, vagy csípős chillivel kombinálnak. Ha ezeket a dolgokat tudjuk, akkor már biztosan nem okoz akkora fejtörést, hogy miként kezdjük el a főzési metódust.

Vélemény, hozzászólás?