A világ legmagasabb építményei

A világ legmagasabb tornyai javarészt az ázsiai kontinensen találhatók meg. A Közel-Keleten, illetve a Távol-Keleten. A Willis Tower az egyetlen amerikai építmény, amely helyet kapott az első tíz legmagasabb építmény között.

Az első helyen a 2010-ben épült Dubaji Burdzs Kalifa. 830 méter magas, ez 160 emeletes építmény ahonnan csodálatos a kilátás a tájra. A világ második legmagasabb épülete a Tokió Szukai Curí, amely Tokióban található, Japánban 635 méter magas, 2012-ben épült. A világ harmadik legmagasabb épülete Mekkában látogatható meg, Szaúd-Arábiában, az Abrádzs al-Bajt és 602 méter magas, 95 emelet, és 2012-ben épült. A negyedik legnagyobb épület Kína nevéhez köthető. 610 méter, 110 emelet magas. Ez a kínai épület a Dubajihoz hasonlón 2010-ben épült.

Csak az ötödik a nyugati, kanadai CN torony, 550 méter, 150 emelet magas, 1976-ban épült. A világ nyugati fele híres a felhőkarcolókról, mégis a kanadai CN torony az, amely egyedüliként a nyugati világból benne van az első öt világ legmagasabb épületei között. A felhőkarcolókról való gondolkodásunkat megváltoztatja ez a statisztika, amely a világ keleti felén találta meg a világ legmagasabb épületeit. A közhiedelemmel ellentétben tehát kelet a magasabb, nem a nyugati világ, amely tele van felhőkarcolókkal, ám mégsem a legmagasabb épületekkel rendelkezik. Hatodik az Osztankinói tévétorony, ez Moszkvában található, Oroszországban, 540 méter magas, ami 120 emelet, és 1967-ben épült. Egy épület, amellyel Oroszország is kitűnik a felsorolásból. Hetedik A Willis Tower Chicagóban, az Egyesült Államokban, 527 méter magas, 1974-ben épült. A hetedik helyre került az USA tornya. Ez a világ hét legmagasabb épülete, amelyből kettő nyugati, másik öt keleti vonalhoz tartozik. Így oszlanak meg a magas épületek a világban.

Vélemény, hozzászólás?