A védőprofil használatával elkerülhetők a súlyos balesetek

A speciális körülményeknek és a különféle nehézgépek rendszeres használatának következtében még mindig az építőipar számít az egyik legkockázatosabb ágazatnak hazánkban is. Noha az elmúlt években-évtizedekben számtalan előrelépés történt a munkavédelem tekintetében, még mindig itt a legnagyobb a rizikója a súlyos baleseteknek. Ezeknek a szerencsétlenségek a túlnyomó része azonban bizonyos eszközökkel megelőzhető.

Ilyen például a védőprofil is. Szinte kivétel nélkül minden kivitelezésnél elengedhetetlen a betonacél alkalmazása, ez ugyanis kiváló stabilitást biztosít a fő tartórészeknek. A munkálatok nagy precizitást igényelnek, ráadásul gyakorta sokáig elhúzódnak, hiszen több lépésben érhető csak el a kívánt eredmény. Ez önmagában még nem jelentene problémát, ám a köztes időszakban a betonacél kiálló végei nagyon komoly balesetveszélyt okozhatnak. Védőprofil telepítésével ez a rizikó minimálisra csökkenthető. Tudniillik ez a kiegészítő egyszerre két feladatot is ellát. Egyfelől a védőprofil színe figyelemfelkeltő, ezáltal messziről is észrevehetővé válnak a kockázatos területek.

Emellett a védőprofil fizikai védelmet is nyújt. A legtöbb szerencsétlenség ugyanis megbotlás, illetve rázuhanás következtében történik, az átszúródással járó balesetek pedig szinte kivétel nélkül nagyon súlyos kimenetellel járnak. Ezért is kardinális kérdés, hogy a beszerzés során olyan védőprofil mellett tegyük le a voksunkat, ami kifogástalan minőségű. Ezt onnan tudhatjuk, hogy a munkavédelmi felszerelés mellé kapunk tanúsítványt, amiben pontosan szerepel, milyen magasságból történő rázuhanás esetén nyújt védelmet az eszköz. Ez általában 3 métert takar, ami azt jelenti, hogy a legtöbb baleset súlyos sérülések nélkül átvészelhető. Emiatt elengedhetetlen az is, hogy a kiegészítő állapotát és meglétét rendszeresen ellenőrizzük.