A trópusi iszapcsúszások mozgatórugója

2017 áprilisában a kolumbiai Mocoa földcsuszamlása áttört egy helyi várost, és több mint 300 ember halálát okozta. Nicolás Pérez-Consuegra körülbelül 570 mérföldre északra nőtt fel a kolumbiai Santanderben, és megdöbbent, amikor a televízióban nézte a pusztítást. Abban az időben egyetemi gyakornok volt a panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézetben. Amikor egy kezdő geológus Kolumbia trópusi hegyeiben túrázott, arra gondolt, vajon mi okoz nagyobb eróziót a hegység egyes területein, mint máshol?

És vajon a tektonikus erők – ahol a Föld tektonikus lemezei egymáshoz csúszva meredek hegyek kialakulásához vezetnek – vagy a magas csapadékmennyiségek fontosabb szerepet játszanak-e az erózió előidézésében a régióban? A kérdések megválaszolásához a kolumbiai hegyek fejlődésének geológiai megértése szükséges. Pérez-Consuegra egyetemi gyakorlata során Kolumbia déli régiójában, Sibundoy és Mocoa város közelében lévő hegyeket tanulmányozta. Ott a meredek hegyeket borító vastag esőerdőket és a sziklákon sok földcsuszamlási heget figyelt meg. Az úton sok földcsuszamlás is volt, ami arra késztette, hogy a tektonikai hibák mentén fellépő feszültség és nyomáscsökkenés megremegtesse a tájat, eltávolítsa a sziklákat a felszínéről és a folyókba sodorja.

Pérez-Consuegra, hogy többet tudjon meg a térség meredek terepét alakító játékerőkről, doktori fokozatot szerzett a Művészeti Főiskola Föld- és Környezettudományi Tanszékén (EES). Szerinte a saját kutatási elképzeléseinek kidolgozási lehetősége az egyik legfontosabb oka annak, hogy a Syracuse Egyetemet választotta. Pérez-Consuegra az elejétől a végéig vezette a tanulmányt, javaslatot tett a kutatási kérdésekre, hipotézisekre és módszertanra, a professzora és posztgraduális tanulmányainak igazgatója segítségével.

Vélemény, hozzászólás?