A szívesség kérésének megfelelő módja

Előfordult már, hogy szeretett volna valamit kérni valamelyik barátjától vagy munkatársától, de nem tudta, hogyan kérjen szívességet? Vannak olyan módszerek, amelyek megkönnyítik a folyamatot és kevésbé ijesztővé teszik a helyzetet.

Sokan töprengenek, idegeskednek és aggódnak, mielőtt végre megvan a bátorságuk, hogy megkérdezzék valakitől, amit akarnak vagy amire szükségük van. Ennek nem feltétlenül kell így lennie, de van néhány fontos irányelv, amelyek kevésbé kényelmetlenné teszik a kérést. Szívességet kérni nem könnyű, főleg, ha nem érzi úgy, hogy van mit visszaadnia. Azonban nem mindenki várja el, hogy azonnal viszonozza a szívességet. Lehet, hogy később tehet valamit, és örül, ha tudatja vele, hogy a jövőben emlékezni fog kedvességére. Legyen közvetlen, de udvarias. Soha ne hadarjon és ne legyen zavart amikor megkér valakit, hogy tegyen valamit önért, különben az illető nem érti a mondanivaló lényegét.

Azonban nem akarja, hogy igényesnek tűnjön, vagy úgy viselkedjen, mint aki fennhordja az orrát. Lehet közvetlen és udvarias is. Például, ha szüksége van néhány percre egy védőnőre, azt mondhatja: „El kell rohannom a boltba, de a babám még alszik. Nem lenne kedve átjönni és vigyázni rá pár percig? Nem fogok sokáig maradni és szívesen veszek valamit önnek, amíg a boltban vagyok.” Nem hangzik rosszul. Ha szívességet kér, helyezze a kérést pozitív megvilágításba. Ahelyett, hogy azt mondaná: „Tudom, hogy elfoglalt, de megtenné ezt helyettem?” mondjon valami ilyesmit: „Épp most fejeztem be egy új könyvespolc építését, és mivel ön olyan jó asztalos, meg tudna nézni, mielőtt beteszem a könyvtárba?” Az első példa azt a látszatot kelti, mintha arra kérné a személyt, hogy hagyja abba, amit csinál, és segítsen önnek, míg a második példa elismeri a szakértelmét.

Vélemény, hozzászólás?