A szaglás a kulcsa a kiegyensúlyozott étrendnek

Egy sarki pékség mellett sétálva észreveheti, hogy a bejárati ajtóból áradó friss édességillat vonzza magához. Nem lesz ezzel egyedül egyedül: A tudat, hogy az emberek az orruk alapján döntenek, olyan nagy márkákhoz vezetett, mint a Cinnabon és a Panera Bread, hogy péksütemények illatát juttassák be éttermeikbe, ami nagy megugrásokhoz vezetett az eladásokban.

Egy új tanulmány szerint azonban az az étel, amelyet közvetlenül a pékség mellett tett sétája előtt evett, befolyásolhatja annak valószínűségét, hogy megáll egy édes finomságért – és nem csak azért, mert jóllakott. A Northwestern Egyetem tudósai azt találták, hogy az emberek kevésbé érzékenyek az élelmiszerszagokra az étkezés alapján, amelyet azelőtt fogyasztottak. Tehát, ha például séta előtt pékárukat falatozott egy munkatársától, akkor kevésbé valószínű, hogy megáll az édes illatú pékségben. A tanulmány augusztus 26-án jelenit meg a PLOS Biology folyóiratban. A tanulmány megállapította, hogy azok a résztvevők, akik éppen fahéjas zsemlét vagy pizzát ettek, kevésbé valószínű, hogy érzékelik az „étkezéshez illő” szagokat. Az eredményeket ezután megerősítették az agyi vizsgálatok, amelyek az agy azon részeit hasonló módon módosították.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy ahogy a szag szabályozza, hogy mit eszünk, az étkezések is szabályozzák a szaglásunkat. A táplálékbevitel és a szaglórendszer közötti visszacsatolás evolúciós előnyökkel járhat, mondta a vezető és a tanulmány szerzője, Thorsten Kahnt, a neurológia, pszichiátria és viselkedéstudományok adjunktusa a Northwestern University Feinberg School of Medicine -ban. „Ha arra gondolunk, hogy őseink az erdőben kóborolva próbálnak táplálékot találni, akkor bogyókat találnak és esznek, majd már nem annyira érzékenyek a bogyós szagra” – mondta Kahnt. „De talán még mindig érzékenyek a gombák szagára, így elméletileg elősegítheti az élelmiszerek és a tápanyagbevitel sokszínűségét.”

Vélemény, hozzászólás?