A szag hatása a patkányok segítőkészségére

Hírnevük ellenére a patkányok meglepően társaságkedvelők, és rendszeresen segítik egymást feladataikban. A göttingeni, a berni és a St. Andrews-i egyetem kutatói most kimutatták, hogy egy patkánynak meg kell éreznie egy másik segítőkész patkány illatát ahhoz, hogy növelje saját segítőkészségét.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy csupán egy együttműködő patkány szaga elegendő ahhoz, hogy egy másikban segítőkész választ váltson ki. A kutatás a Proceedings of the Royal Society B-ben jelent meg. Köztudott, hogy a patkányok segítenek egymáson. Amit a kutatók tudni akartak, az volt, hogy a patkány szaga e viselkedés közben befolyásolja-e valamelyik másik patkány segítőkészségét. Ezért egy sor tesztet végeztek a patkány illatának fontosságának tanulmányozására, miközben kooperatív döntéseket hoztak. A vizsgált patkányok úgy dönthettek, hogy segítenek egy másik patkánynak, ha egy jutalmat tartalmazó platformot húznak a másik patkány ketrecébe. Ez táplálékot biztosított a másik patkánynak, de személyesen semmilyen közvetlen haszonnal nem járt.

A kutatók ezután vizsgálták a patkány szagát, amely segített egy másik patkánynak egy másik helyiségben, vagy egy olyan patkány szagát vizsgálták, amely nem volt segítőkész. A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy csak a hasznos viselkedést tanúsító patkány illata elegendő ahhoz, hogy a másikban előhozza a segítőkész viselkedést. Dr. Nina Gerber, a Göttingeni Egyetem vadon élő állat-tudományának munkatársa, aki a kutatást vezette a továbbiakban ezt mondta: “Az ilyen “együttműködő szag” a segítségnyújtás tényleges tevékenységétől függ, és nem kapcsolódik az egyes patkányokhoz. Bizonyos kedves patkányoknak nincs „különleges szaga”. ugyanaz az egyén képes engedje el azt az illatot, hogy segítőkész vagy sem, kizárólag viselkedésüktől függően. ” A továbbiakban még több vizsgálatot végeznének a patkányok szagával és segítőkészségével kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?