A sejtek több kalóriát égetnek el egy mérsékelt aerob edzés után

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói egy nemrégiben végzett, a testmozgás általános anyagcserére gyakorolt ​​hatását vizsgáló tanulmányban azt találták, hogy a mérsékelt aerob testmozgás egyetlen alkalma is különbséget jelent az egyébként ülő emberek sejtjeiben.

A mitokondrium a sejtnek a biológiai légzési folyamatért felelős része, amely az anyagokat, például a cukrokat és zsírokat energiává változtatja, ezért a kutatók csak a mitokondrium működésére összpontosítottak. „Azt találtuk, hogy a mitokondriumok által használt üzemanyagtól függetlenül enyhe növekedés tapasztalható az anyagok elégetésében” – mondta Matt Robinson, a tanulmány vezető szerzője és a Közegészségügyi Főiskola adjunktusa. Az OSU kutatói olyan résztvevőket toboroztak, akik nem tartják be a rendszeres testmozgás rendjét, és egy órán át álló kerékpárral mérsékelt intenzitással vezették őket, majd 15 perccel később biopsziázták izmaikat, hogy teszteljék, mennyire hatékonyak a mitokondriumok a gyakorlat befejezése után, és összehasonlították ezeket az eredményeket.

A testgyakorlás után a vizsgálatban résztvevők mitokondriumai 12-13% -kal több zsíralapú anyagot és 14-17% -kal több cukor alapú anyagot égettek el. Bár a hatások nem voltak drasztikusak, következetesek voltak, mondta Robinson. „Nagyon figyelemre méltó, hogy ezek az emberek még egy órás edzés után is képesek voltak egy kicsit több anyagot elégetni” – mondta. A területen végzett korábbi kutatások már régóta bebizonyították, hogy a rendszeres testmozgás tartós változásokat eredményez az emberek anyagcseréjében, és testük több energiát éget el akkor is, ha éppen nem dolgoznak. Korábbi tanulmányok magasan képzett vagy sportos embereket vizsgáltak, de Robinson csapata kifejezetten az egyedüli testmozgásokat akarta megvizsgálni olyan embereknél, akik általában aktívak és betegségektől mentesek, de nem rendelkeztek strukturált testmozgási rendszerrel.

Vélemény, hozzászólás?