A ritka törzsű Loricifera új faját fedezték fel a Japánt körülvevő mélytengerben

A Loricifera egy mikroszkopikus, üledékben élő tengeri gerinctelen, amelynek feje több mint 200 tüskével borított, és hasa védő héjjal rendelkezik – lorica néven. Amióta először 1983-ban fedezték fel, alig 40 fajról írtak. Ez a szám még egy olyan tudóscsoportnak köszönhető, akik a Loricifera új nemzetségéről és fajairól számoltak be.

Eredményeiket a Journal Marine Biodiversity folyóiratban tették közzé. “A Loricifera egy ritka állat, amelyet még mindig alul kutatnak, de a legutóbbi megállapításunk javítja a fajok sokféleségének megértését.” A Loricifera általában az óceán homok- és iszaprészecskéi közötti helyet tölti be. A kövületek a kambrium korszakból származnak, ami a Földön való hosszú létezésre utal. Bonyolult életciklusuk van, és a jelentések szerint néhány faj anoxikus környezetben él. Pontos helyzetük az életfán ​​nem ismert. A Tohoku Egyetem, a Kyushu Egyetem, a Mie Egyetem, a Hirosimai Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói egy új Loricifera fajról számoltak be, amely Japán területén a kontinentális lejtőtől a mélyebb tengerig lakik – nagyjából 177–105 m a tenger alatt. Ez a második alkalom, amikor új Loricifera fajt találtak Japán közelében; az utolsót 1988-ban fedezték fel az Izu-Ogasawara árokban.

Fujimoto és csapata reméli, hogy minél többet feltárnak erről a ritka fajról. “Minden új faj válaszokkal, de további kérdésekkel is szolgál számunkra. Fogjuk keresni ezeket a rendkívüli állatokat, hogy megértsük a faj sokféleségét, ökológiáját, élettörténetét és evolúcióját.” A Loriciferát 1983-ban fedezte fel Reinhardt Kristensen, a franciaországi Roscoffban. A metazoák legfrissebb csoportjai közé tartoznak. Meglehetősen szilárdan kapcsolódnak az aljzathoz, és ezért sokáig felfedezetlenek maradtak. Az első példányt az 1970-es években gyűjtötték össze, majd később 1983-ban írták le őket.

Vélemény, hozzászólás?