A radiológusok úgy találták, hogy a mellkas röntgensugara előre jelezheti a COVID-19-et

Az LSU Health New Orleans radiológusainak egy csoportja megvizsgálta a mellkasi röntgensugarak hasznosságát a COVID-19-ben, és megállapították, hogy ezek segíthetnek a betegség gyors diagnosztizálásában, különösen azokon a területeken, ahol korlátozott vizsgálati kapacitás vagy késleltetett vizsgálati eredmények vannak.

“Ez év március közepén és végén, amikor a COVID-19 esetek szaporodtak New Orleans-ban, felismertünk egy szokatlan mintát a mellkas röntgensugárzásán, amely korrelálni látszott a COVID pozitivitásával” – jegyzi meg David Smith, MD, klinikai docens az LSU Health New Orleans Orvostudományi Karán. A radiológusok csaknem 400 vizsgált személy (PUI) retrospektív vizsgálatát végezték el a COVID-19 miatt New Orleans-ban. Felülvizsgálták a betegek mellkas röntgensugarait, valamint a reverz transzkripciós polimeráz láncreakció (RT-PCR) vírusteszteket. Jól dokumentált COVID-19 képalkotási minták felhasználásával két tapasztalt radiológus az egyes mellkasröntgeneket jellemző, nem specifikus vagy negatív megjelenésbe sorolta a COVID-19 esetében.

“Bár a mellkas röntgenfelvétele alacsony érzékenységű, jelezheti a COVID-19-et azoknál a betegeknél, akiknek röntgenfelvételei jellemző COVID-19 John-Paul Grenier, az LSU Health New Orleans radiológiai rezidense. “A röntgenfelvételek ugyan nem helyettesítik az RT-PCR vírusteszteket vagy a mellkas CT-t, de a COVID-19 gyors és költséghatékony diagnózisát biztosíthatják a fertőzött betegek egy részében a COVID-19 járvány alatt. Ennek a technikának a hasznosságát az RT-PCR ismert hátrányainak összefüggésében írják le, amelyet a COVID-19 diagnosztikában standardnak tekintenek, és a mellkas CT-t, amely jelenleg nem ajánlott a COVID-19 diagnosztizálásához. “

Vélemény, hozzászólás?