A pillangó szárny csapása megmagyarázza a repülés rejtélyét

A pillangók szárnycsapkodása eddig kissé rejtélyt jelentett a kutatók számára, tekintve a testméretükhöz képest szokatlanul nagy és széles szárnyakat. Most a svéd Lund Egyetem kutatói tanulmányozták a pillangók aerodinamikáját egy szélcsatornában.

Az eredmények arra utalnak, hogy a pillangók rendkívül hatékony szárnycsapási technikát alkalmaznak, ezért egyedi szárnyaikat használják fel. Ez segít nekik gyorsan felszállni a ragadozók elől. A tanulmány elmagyarázza a szárny alakjának és a szárnyak rugalmasságának előnyeit. A lundi kutatók szabadon repkedő pillangók szárnyveréseit vizsgálták felszállás közben egy szélcsatornában. A felfelé irányuló mozdulat során a szárnyak levegővel töltött zsebet hoznak létre. Amikor a szárnyak ütköznek, a levegő kiszorul, ami egy hátrafelé irányuló sugárzást eredményez, amely a pillangókat előre hajtja. A lefelé irányuló szárnyverésnek más funkciója van: a pillangók a levegőben maradnak, és nem esnek a földre. A szárnyak ütközését csaknem 50 évvel ezelőtt írták le a kutatók, de csak ebben a tanulmányban tesztelték az elméletet valódi pillangókon szabad repülés közben. Eddig az a felfogás volt, hogy a pillangószárnyak aerodinamikailag hatástalanok, azonban a kutatók szerint az ellenkezője igaz.

A pillangók számára előnyös a technika, amikor gyorsan menekülni kell a ragadozók elől „- mondja Per Henningsson biológiai kutató, aki Christoffer Johansson kollégájával együtt tanulmányozta a pillangók aerodinamikáját. „A pillangószárnyak alakja és rugalmassága jobb teljesítményre és repüléstechnikára ösztönözheti a kis pillangókat” – folytatja. A pillangók szélcsatornában történő tanulmányozása mellett a kutatók mechanikus szárnyakat terveztek, amelyek utánozzák a valódi szárnyakat. A mechanikus szárnyak alakja és rugalmassága megerősítik a hatékonyságot.

Vélemény, hozzászólás?