A parkolók kialakításánál hasznos segítséget jelentenek a forgalomtechnika kellékei

Nagyobb vállalatok, ipari cégek, lerakóhelyek esetében még az elsőre kevésbé fontosnak tűnő biztonsági szempontoknak is kardinális jelentősége lehet. Emiatt aztán rendkívül körültekintően kell eljárni minden egyes lépésnél, hiszen csak így csökkenthető a minimálisra a balesetek kockázata. Nincs ez másképp például a parkolók kialakításánál sem.

A jó hír, miszerint a forgalomtechnika óriási kínálatában ma már biztosan megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyekkel elérhetjük a kívánt eredményt. Elsőként a parkolóhelyek szabályszerű kijelöléséről kell gondoskodnunk. Ezt speciális szalagokkal, út jelekkel a legkézenfekvőbb jelölni, utóbbiak ugyanis rendkívül könnyedén felvihetők és hosszú évekig ellenállnak, még nagyobb igénybevétel esetén is. Időnként ennél komolyabb, úgynevezett aktív elválasztást kell eszközölni. A forgalomtechnika kelléktárában természetesen erre is találunk megfelelő kiegészítőt. Ilyen például a horoggal felszerelt fémoszlop is, amelyre láncot függeszthetünk, ez pedig nem csak jelzésként, hanem fizikai akadályként is szolgál.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk a balesetveszélyes helyzetek elhárításáról sem. Különösképp akkor van ennek jelentősége, ha a parkolóban az betonelem, vagy egy épület fala jelenti az autók számára a határvonalat. Ilyenkor a forgalomtechnika lassító, illetve akadályozó kiegészítőnek alkalmazása is indokolt lehet. A gépkocsi stop elnevezésű eszköz nem csupán fényvisszaverő csíkjainak köszönhetően hatékony, de 10 centiméteres magasságával képes a lassan guruló járművek megállítására is. A rizikót tovább csökkenthetjük, ha a ráhajtásnál fekvőrendőröket alkalmazunk, azok ugyanis felhívják a sofőrök figyelmét arra, hogy körültekintően kell manőverezniük. Jól látszik tehát, miszerint a forgalomtechnikai kiegészítőivel még nehezebb körülmények esetében is kiváló eredményeket érhetünk el.