A növényi fehérje felfedezése csökkentheti a műtrágya iránti igényt

A kutatók felfedezték, hogy a növényi gyökerekben lévő fehérje hogyan szabályozza az ásványi anyagok és a víz felvételét. Ez a megállapítás javíthatja a mezőgazdasági növények toleranciáját az éghajlatváltozással szemben és csökkentheti a vegyi műtrágyák iránti igényt.

A Current Biology folyóiratban megjelent kutatás azt mutatja, hogy a kék rézfehérje család tagjai, az uclacyaninok létfontosságúak a kaszpariai csíkok kialakulásában. Ezek a csíkok elengedhetetlen szerkezetek, amelyek az ásványi tápanyagok és a víz felhasználásának hatékonyságát szabályozzák azáltal, hogy szoros tömítéseket képeznek a növények sejtjei között, blokkolják a tápanyagokat és a víz szivárgását. Ez az első bizonyíték, amely megmutatja ennek a családnak a földön az egyik legelterjedtebb szerves polimer, a lignin bioszintézisében rejlő következményeit. Ez a tanulmány feltárja, hogy a kaszpariai szalag-lignin lerakódásához szükséges molekuláris mechanizmus nagymértékben rendezett nano-domének kialakításával, amelyek hatalmas hatással lehetnek a növények táplálkozására, amely megállapítás segíthet az olyan növények fejlődésében, amelyek hatékonyan veszik fel az általuk táplált tápanyagokat.

Az élelmezésbiztonság sürgető globális kérdést jelent. A növénytermesztésnek 2050-re meg kell duplázódnia, hogy lépést tudjon tartani a globális népességnövekedéssel. Ez a cél még nagyobb kihívást jelent, tekintettel az éghajlatváltozás vízellátásra gyakorolt ​​hatására és a műtrágya-bevitel csökkentésének törekvésére, hogy a mezőgazdaság környezeti szempontból fenntarthatóbbá váljon. Mindkét esetben a javított víz- és tápanyagfelvételi hatékonyságú növények kifejlesztése jelentene megoldást. Guilhem Reyt, a Nottinghami Egyetem Biosciences and Future Food Beacon iskolájának vezetője vezette ezt a kutatási projektet: a növények jobban ellenállnak az áradásnak, az aszálynak, a tápanyaghiánynak és a nyomelemek toxicitásának.

Vélemény, hozzászólás?