A meglévő antidepresszánsok gátolják a rákos sejtek növekedését az állatokban

Új kutatások kimutatták, hogy a szertralin nevű antidepresszáns segít gátolni a rákos sejtek növekedését. Az anyag metabolikus függőségre hat, amely lehetővé teszi a rák különböző típusainak növekedését.

Ezt mutatja legalábbis a sejttenyészeteken és a laboratóriumi állatokon végzett kutatás, amelyet a KU Leuven különböző kutatólaboratóriumai végeztek. Eredményeiket a Molecular Cancer Therapeutics, az American Association for Cancer Research folyóiratában tették közzé. A rákos sejtek különböző biológiai mechanizmusokat alkalmaznak növekedésük serkentésére. Az emlőrák, a leukémia, a bőrrák, az agydaganatok és a tüdőrák bizonyos típusaiban a rosszindulatú sejtek nagy mennyiségű szerint és glicint, két aminosavat termelnek. Ez a termelés olyan mértékben stimulálja a rákos sejtek növekedését, hogy szerin és glicin függővé válnak. “Ez a mechanizmus érdekes célpont, mert a rákos sejtek annyira függenek tőle” – mondja Kim De Keersmaecker professzor, a rákos megbetegedések mechanizmusainak laboratóriumának vezetője (LDMC). “Az egészséges sejtek kevésbé használják ezt a mechanizmust, és a szerint és a glicint is felveszik az ételből.

Ez azonban nem elegendő a rákos sejtek számára, vagyis többet kezdenek termelni. Ha le tudjuk állítani ezt a termelést, képesek leszünk harcolni a rákkal az egészséges sejtek befolyásolása nélkül. ” A szerin és a glicin szintézisét befolyásoló anyag keresése során a kutatók a meglévő gyógyszerek adatbázisát használták fel. Az első szakaszban Bruno Cammue professzor kutatócsoportja a Mikrobiális és Növényi Genetikai Központban (CMPG) 1.600 anyagot tesztelt élesztősejteken. “Léteznek élesztők vagy penészgombák is, amelyek ugyanattól a mechanizmustól függenek” – magyarázza Dr. Karin Thevissen kutatási koordinátor. “Bizonyos élesztőgombák előállítják ezeket az aminosavakat, hogy megvédjék magukat a gombaellenes szerekkel szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*