A matematikai modell megjósolja az izomépítés legjobb módját

A kutatók kifejlesztettek egy matematikai modellt, amely megjósolja az izomépítés optimális edzőrendszerét. A Cambridge-i Egyetem kutatói elméleti biofizikai módszereket használtak fel a modell megalkotásához, amely meg tudja mondani, hogy egy adott mértékű erőfeszítés mekkora növekedést okoz egy izomnak, és mennyi ideig tart.

A modell egy szoftvertermék alapját képezheti, ahol a felhasználók optimalizálhatják edzésmódjukat azáltal, hogy megadnak néhány részletet az egyéni fiziológiájukról. A modell ugyanazon csapat korábbi munkáján alapul, amely megállapította, hogy a titin nevű izomkomponens felelős az izomnövekedést befolyásoló kémiai jelek generálásáért. A Biophysical Journal folyóiratban közölt eredmények azt sugallják, hogy van egy optimális súly, amellyel minden ember és minden izomnövekedési cél ellenállóképzést végezhet. Az izmok csak nagyon rövid ideig lehetnek közel a maximális terhelésükhöz, és az idő múlásával integrált terhelés aktiválja a sejtek jelátviteli útvonalát, ami új izomfehérjék szintéziséhez vezet. De egy bizonyos érték alatt a terhelés nem elegendő ahhoz, hogy sok jelzést okozzon, és a gyakorlási időt exponenciálisan meg kell növelni a kompenzáció érdekében. Ennek a kritikus terhelésnek az értéke valószínűleg az egyén sajátos fiziológiájától függ.

Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás izmot épít. „Meglepő módon nem sokat tudunk arról, hogy miért vagy hogyan építik a gyakorlatok az izmokat: sok anekdotikus tudás és megszerzett bölcsesség van, de nagyon kevés a kemény vagy bizonyított adatok útján” – mondta Eugene Terentjev professzor, a Cambridge -i Cavendish Laboratóriumból. Edzéskor minél nagyobb a terhelés, annál több az ismétlés vagy nagyobb a gyakoriság, akkor annál nagyobb az izomméret növekedése.

Vélemény, hozzászólás?