A leggyakoribb hiánybetegség, mely felléphet a szervezetünkben

Sajnos az emberek körében a vashiány az egyik leggyakrabban fellépő hiánybetegség a kutatások szerint. Ez az a hiánybetegség, amely nagyon változatos tünetekkel léphet fel, így igen nehézen felismerhető, hogy milyen betegséggel is áll szemben a beteg.

Abban az esetben, ha már sikerül felismerni a tünetek okát, akkor érdemes komolyan venni ezt a betegséget, hiszen a vashiány számos komoly probléma kiváltó oka lehet az emberi szervezetben. A vashiány egyik legismertebb és leggyakoribb tünete közzé sorolható a vérszegénység. Amely igen gyakori problémának számít ma Magyarországon. Amennyiben a szervezetünkben nincs meg a szükséges vas mennyiség, akkor a vörösvértestek számára drasztikusan elkezd csökkenni. Melyeknek az a feladata a szervezetünkben, hogy eljuttassa a szövetekhez a szükséges oxigént mennyiséget. A vashiányból következett vérszegénység a gyermekeknél akár még fejlődési zavarokhoz, a felnőtteknél viszont gyengeséghez, szívproblémákhoz, illetve a nőknél terhesség alatt koraszüléshez is vezethet.

A nőknek különösen fontos erre oda figyelni, hiszen azok, akik menstruáció alatt több vért veszítenek, számukra nagyon fontos a megfelelő vitaminok pótlása. A szervezetünk számára fontos a folyamatos vas pótlása a mindennapokban, melyet a megfelelő táplálékbevitellel érhetünk el. Az ételekben található vas, kémiailag eltérő formában van jelen, így ebből következik az, hogy ezek felszívódási hatékonysága különböző lehet. Az emberi szervezet számára a legkönnyebben hasznosítható az állati eredeti húsból, illetve vérből nyert tápanyagokat, mint pl. a vasat is. Ezért is jellemző, hogy a szigorú vegetáriánusoknál gyakrabban találkozhatunk vérszegénységgel és vashiánnyal.

Vélemény, hozzászólás?