A kutyabarát emberek lelkivilága

A kutya az egyetlen olyan emlős állatfaj a világon, amely tudományos nevében megkapta a familiáris, azaz a családhoz tartozó jelzőt. Kitűnő házőrzőnek bizonyult az évszázadok során és hűséges társnak is kiváló háziállat.

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyatartás nehézségekkel jár. Etetni, gondozni, füröszteni, vigyázni kell rá. A legfontosabb azonban a kutyusok számára az önzetlen, odaadó szeretet. Ő előtte nem kell megjátszanod magad, hogy minden rendben van a munkahelyeden, sikeres volt a találkozás a számodra fontos emberrel és nem kell magyarázkodnod sem neki. Barna szemeiben magadat látod. Mikor vidám vagy egy vidám kis eb néz vissza rád, mikor szomorú vagy látod az ő elkeseredettségét is. Bár közhelynek számít, de valóban az ember legjobb barátja.

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a kutya és bármilyen kis háziállat hozzásegíti a lelkileg sérült embereket a gyógyulásban. Gyermek-pszichológusok próbálják meggyőzni a szülőket arról, hogy a gyermek lelkivilága jó irányba fejlődik abban az esetben, ha mobiltelefon és mindenféle ajándékok helyett egy kiskutyát kap ajándékba. Az ember keze akaratlanul is buksi-fejükre simul, aki farkcsóválva és kéznyaldosással hálálja meg azt. Anatole France francia író így vélekedett erről: „Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.” Nem vagy már magányos, mikor tudod, hogy otthon egy hűséges barát vár. Mint egy anyját hazaváró gyermek, rád néz, és ezt kérdezi szemeivel: Mit hoztál nekem? Természetesen előkerül a táskából egy kis finomság. Ez az a pillanat, ami gyógyít. Örömet szereztem annak, akit szeretek. Elfelejtem már a napi gondokat, nehézségeket és arra figyelek, hogy én is jó barát legyek. Sokat lehet tanulni tőle, főleg azt, amit napjainkban az emberek hanyagolnak: a szeretetet és az egymás iránti tiszteletet.

Vélemény, hozzászólás?