A kutatók irányítható katétert fejlesztettek ki az agysebészethez

Egy mérnökökből és orvosokból álló csapat kifejlesztett egy irányítható katétert, amely az idegsebészek számára először lehetővé teszi, hogy az eszközt a kívánt irányba tereljék, miközben navigálnak az agy artériáiban és ereiben. A készüléket a természet inspirálta, különösen a rovarlábak.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem csapata a Science Robotics augusztus 18-ai számában írta le az áttörő munkát. Az irányítható katétert sikeresen tesztelték sertéseken az UC San Diego-i Sebészeti Központjában. Az Egyesült Államokban körülbelül minden ötödik embernek megszakítatlan koponyaűri aneurizmája van-egy vékonyfalú, hólyagszerű elváltozás az agyi artérián, amely hajlamos a szakadásra. Az ilyen típusú elváltozások világszerte több mint 160 millió embert érintenek, közülük a fele 50 év alatti. A túlélők fele tartós fogyatékossággal él. Tanulmányok azt mutatják, hogy az esetek egynegyedét nem lehet megműteni, mert az aneurizmákat nehéz elérni. „Idegsebészként az egyik kihívásunk az, hogy katétereket irányítsunk az agy finom mélységeibe” – mondta Dr. Alexander Khalessi, az UC San Diego Health Neurológiai Sebészeti Osztályának elnöke.

„A mai eredmények bizonyítják a lágy, könnyen irányítható katéter koncepciójának bizonyítékát, amely jelentősen javítaná az agyi aneurizmák és sok más neurológiai állapot kezelésének képességét, és várjuk, hogy előmozdítsuk ezt az újítást a betegellátás felé.” Az aneurizma-sebészet jelenlegi állása szerint az idegsebészek vezetőszálakat vezetnek be az ágyék közelében lévő artériába, hogy katétereket vigyenek át az aortán egészen az agyig. A sebészek hajlított végű huzalokat használnak az agy artériáiban és csomópontjaiban való navigáláshoz. Ezeket a vezetőhuzalokat azonban el kell távolítani, mielőtt a katéter hegyét kezelni lehetne.

Vélemény, hozzászólás?