A középkori Európa gótikus katedrálisai

A gótikus stílus kihangsúlyozza a függőlegességet és a fényt. Ezt a megjelenést bizonyos építészeti jellemzők, például a csoportosított oszlopok, bordás boltozatok és a támpillérek kifejlesztésével érték el. Bár ezt az építészetet számos kastélyban, palotában és városházán használják, Európa csodálatos katedrálisai mutatják be igazán a gótikus építészet szépségét.

Észak-Európa két legnagyobb gótikus katedrálisának egyike (a németországi kölni székesegyház mellett) a York Minster katedrális, ami uralja York ősi városának láthatárát. A York Minster magában foglalja az angliai gótikus építészet minden főbb szakaszát. A jelenlegi épületet 1230 körül kezdték el építeni, és 1472-ben fejezték be. A székesegyház belsejében található „Nagy Keleti Ablak” a világ legnagyobb középkori ólomüveg területe. A Notre Dame de Paris egy gyönyörű katolikus székesegyház Párizs negyedében. 1163-ban kezdődött az építése, és lényegében 1345 körül készült el. Az egyik leghíresebb francia gótikus székesegyház, a Notre Dame a francia gótikus építészet, a szobrászat és az ólomüveg nagyszerű példája. Az 1790-es évekbeli francia forradalom alatt szobrai és kincseinek nagy része megrongálódott vagy megsemmisült. Bonaparte Napóleont itt koronázták császárrá 1804. december 2-án.

Könnyen a legnagyobb gótikus székesegyház Németországban, a kölni székesegyház (Kölner Dom), ami évszázadok óta Köln leghíresebb nevezetessége. Valaha a világ legmagasabb épülete volt, és még mindig a legnagyobb homlokzattal rendelkezik. A híres székesegyház a 4. századi római templom helyén áll, majd Maternus, az első kölni keresztény püspök megbízásából lett székesegyház. A jelenlegi gótikus templom építése 1248-ban kezdődött, és megszakításokkal több mint 600 évig tartott. Péter és Mária szenteknek szentelték a székesegyházat, és a kölni katolikus érsek székhelye található itt.

Vélemény, hozzászólás?