A korai folt azonosítása és ellenőrzése paradicsomnövényeken

A korai folt egy gyakori paradicsombetegség, amelyet az Alternaria solani gomba okoz. A paradicsom szinte minden részét érintheti, beleértve a leveleket, a szárakat és a gyümölcsöket. Előfordulhat, hogy a növények nem halnak meg, de legyengülnek és kevesebb paradicsomot bocsátanak ki, mint általában. A stresszes vagy rossz egészségi állapotú növények különösen érzékenyek. A korai folt a burgonya életében is probléma.

A korai foltot elég nehéz eltávolítani, de ne tévesszük össze a sokkal problémásabb késői folttal, amely gyorsan elpusztítja a paradicsomnövényeket és mérföldekre terjed. A korai foltos gomba számos forrásból származhat. Lehet a talajban, vagy már a megvásárolt magvakon vagy palántákon. A paradicsomnövények beteg törmelékében akár telelhet is, és legalább egy évig fennmaradhat a talajban vagy törmelékben. Bár a korai folt mindenféle időjárásban előfordulhat, kedvez a nedves körülményeknek, például a gyakori esőnek vagy még nagy harmatoknak is. A korai foltot néha összetévesztik a Septoria levélfoltjával. Mindketten foltokat képeznek a leveleken, amelyek végül sárgulnak és elhalnak, de a Septoria termőtesteket is képez, amelyek apró szálaknak tűnnek a foltokon.

Idősebb növényeken: Sötét foltok koncentrikus gyűrűkkel alakulnak ki először az idősebb leveleken. A környező levélfelület sárgulhat. Az érintett levelek idő előtt elhalhatnak, és a gyümölcsöket napsugárzásnak teszik ki. A szárak sötét elváltozásai kicsik és kissé beesettek. Ahogy megnőnek, megnyúlnak, és koncentrikus jeleket fognak mutatni, mint a leveleken lévő foltok. A talajszint közelében képződő foltok a szár ölelését vagy a gallér rothadását okozhatják. A növények túlélhetik, de nem fognak virágozni vagy sok paradicsomot termelni. Paradicsomgyümölcsökön: Ha a korai folt a gyümölcsökre kerül, a szár végén foltok kezdődnek, amelyek sötét, bőrös, süllyedt területet képeznek, koncentrikus gyűrűkkel. Mind a zöld, mind az érett paradicsom érintett lehet.

Vélemény, hozzászólás?