A klubgyógyszer GHB túladagolásának lehetséges ellenszere

A diklofenák és más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) korlátozhatják a gamma-hidroxi-vajsav (egy narkolepszia elleni gyógyszer és egy tiltott partigyógyszer, közismert nevén GHB) átjutását az agyba, csökkentve a halálos túladagolás lehetőségét.

A kutatás megállapította, hogy a diklofenák-kezelés a GHB bevétele után csökkentette a GHB koncentrációját az agyban és javította a légzést. Az állatmodellekkel végzett tanulmányt a Biopharmaceutics & Drug Disposition című folyóiratban tették közzé. Az UB kutatói által végzett korábbi vizsgálatok azt találták, hogy a NSAID-ok, az ibuprofen és a ketoprofen szintén befolyásolják a GHB mozgását a szervezetben. A GHB számos klinikai felhasználásra engedélyezett, beleértve a narkolepszia, a krónikus alvászavar és az alkoholizmus kezelését. A GHB receptjei azonban korlátozottak, mivel nagy a nemi erőszakkal való visszaélés lehetősége. Nagy dózisok esetén a gyógyszer amnéziát, álmosságot és levert légzést okozhat. A GHB túladagolásának jelenleg nincs jóváhagyott ellenszere.

„A GHB terápiás hasznosságát a narkolepszia kezelésében beárnyékolta a visszaélések magas előfordulási gyakorisága. A GHB – Fantasy, Liquid Ecstasy és G néven ismert – visszaélése súlyos káros hatások, köztük a szedáció kockázatát hordozza, légzési depressziót, hipotermiát, kóma és halált” – mondja Marilyn Morris, kiváló professzor és az UB Gyógyszerészeti Tudományok Iskolájának Gyógyszerésztudományi Tanszékének elnöke. „A GHB túladagolás jelenlegi kezelése a szupportív ellátásra korlátozódik. Laboratóriumom azonosította az MCT1 inhibitorokat, mint kezelési stratégiát a GHB túladagolás utáni halál megelőzésére. Ezt az inhibitor stratégiát kívánják kibővíteni és tanulmányozni a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?