A kísérleti glioblastoma terápia hatásosnak tűnik

A Houston Methodist kutatói azt találták, hogy az agyukban emberi glioblastoma daganatot hordozó egereknek jelentősen nőttek a túlélési esélyeik, ha újonnan kifejlesztett glioblastoma terápiát kaptak.

Ez a mitokondriális célzott terápia – egy inaktív vegyület, amelyet a rákos sejtek szelektíven metabolizálnak, hogy aktív toxikus gyógyszert termeljenek – szintén jelentősen javítja az eredményeket, ha a sugárzás és/vagy kemoterápia szokásos eljárásával párosul. A gyógyszer szelektíven megcélozza és elpusztítja a glioblastoma sejt mitokondriumában (a rákos sejt energia gyárában) lévő DNS-t, a normális sejteket érintetlenül hagyva. Egy október 8-i online tanulmányban, amelyet a Molecular Cancer Therapeutics, az Amerikai Rákkutatási Szövetség folyóiratában tettek közzé, a kutatók az MP-Pt (IV) nevű második generációs terápia segítségével célozták meg a glioblastoma daganatok, egy agyrák halálos sejtjeit. Ez a betegség szinte mindig végzetes, és nincs gyógymódja. A glioblastomában szenvedő emberek várható élettartama néhány hónaptól két évig terjed.

A műtét során a humán glioma sejteket eltávolították a betegekből, és az eltávolítást követő 10 percen belül izolálták. A glioblastoma sejteket 48 nőstény egérbe injektálták egy 300 napos vizsgálat céljából. A terápiát jól tolerálták, és önmagában több mint háromszorosával meghosszabbította a túlélést. A szokásos kemoterápiával és sugárterápiával kombinálva azonban a gyógyszer gyógyító jellegű volt, lehetővé téve az egerek 90%-nak a túlélést, a boldogulást és a súlygyarapodást a megfigyelés 10 hónapja alatt. “Ez a tanulmány azt mondja nekünk, hogy az MP-Pt (IV) kemoradioterápiás protokollhoz történő hozzáadása a glioblastoma kezelés kritikus igényét kielégítheti” – mondta David S. Baskin, a kutatás szerzője. “Most már tudjuk, hogy az MP-Pt (IV) kiváló jelölt a preklinikai fejlődésre.”

Vélemény, hozzászólás?