A kertekben a fák gyökereivel kapcsolatos főbb problémák

A fa gyökereivel kapcsolatos problémák két fő kategóriába sorolhatók. Vagy maguknak a gyökereknek van olyan problémájuk, mint a rothadás, nedvességhiány, egy kártevő vagy betegség, amely a fa hanyatlásához vezet, vagy a gyökerek problémákat okoznak a környezetükben.

A fa gyökereinek hatásának megértése érdekében fontos szem előtt tartani, hogy egy fa gyökerei kétszer-háromszor olyan szélesek, mint a lombkorona sugara. Száraz körülmények között akár ötször olyan szélesre is elterjedhetnek. Például egy 12 méteres lombkoronával rendelkező fa – amely megegyezik a hat láb sugarával – a gyökerek 18-30 méterre terjedhetnek ki a törzsből. Ezenkívül a legtöbb gyökér a legközelebb van a túléléshez szükséges vízhez, oxigénhez és tápanyagokhoz, és ez természetesen a felszín közelében van. Ezért a legtöbb fa gyökere a talaj felső 18–24 hüvelykében található. Míg a fa gyökerei megtörhetik a csöveket, a gyakoribb eset az, hogy a csövek életkoruk vagy más fizikai gyengeségük miatt önmagukban elszakadnak, majd a fa gyökerei a csövekbe növekednek és duguláshoz vezetnek. A szennyvízcsövek különösen érzékenyek az ilyen típusú problémákra. A legtöbb szennyvízcsatorna-kárt nyárfa, nyírfa, szilfa, juhar, nyárfa, mocsártölgy, platán, fűzfa és fügefa okozza.

A fa gyökerei a járdák közelében és alatt növekedhetnek. Ha a gyökerek a felszín közelében vannak, megemelhetik a járdát, ami nemcsak kárt okoz, hanem botlási veszélyt is jelent. Amikor ez megtörténik, a járdát távolabb kell helyezni a fa gyökereitől, vagy elvágni a fa behatoló gyökereit, és vállalni kell annak kockázatát, hogy megöli a fát a járda megmentése érdekében. Ha a kertjében juharfa nő, annak a felszínen kinyúló nagy, erős gyökerek is ismerős látványt jelenthetnek. Ez gyakran olyan lejtőn történik, ahol a talajerózió gyökér expozícióhoz vezet.

Vélemény, hozzászólás?