A híres Sacher-torta röviden leírt története

Nagyon sokan szeretik az édességeket, süteményeket, tortákat és vannak köztük olyanok, amelyek nagyon híressé váltak az idők során. A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye. Egy különleges csokitortáról van szó, amely két réteg nem túl sűrű és nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll.

Az oldalát és a tetejét egyaránt csokoládé-bevonat borítja. A torta, Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki a városi legenda szerint 1832-ben alkotta meg Metternich báró kérésére. A cukrász ekkor mindössze tizenhat éves volt és a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortakülönlegességnek számít. Franz Sacher, Metternich herceg palotájában dolgozott a konyhán, és mivel az egyik napon a konyhafőnök beteg lett, őt kérték fel arra, hogy készítsen egy különleges süteményt. A torta azóta is nagy népszerűségnek örvend, sőt már napja is van, amelyet december ötödikén tartanak.

Ma már több recept is létezik és Bécsen kívül, Salzburgban, Innsbruckban és Grazban is megvásárolható a Sacher-torta. Az “eredeti recept” szerinti hozzávalók a következők: 7 tojássárgája, 150 gramm lágy vaj, 125 gramm porcukor, 200 gramm étcsokoládé, 1 csomag (8 gramm) vaníliás cukor, 7 tojásfehérje, egy csipet só, 150 gramm liszt, 150-200 gramm sárgabaracklekvár a töltelékhez, valamint kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez, ízlés szerint rakhatunk bele rumot is, de kell kevés víz a tészta alapanyagainak összekeveréséhez és legvégül a tejszínhab a díszítéshez és a fogyasztáshoz, hogy ne legyen száraz. A torta eredeti receptjét természetesen gondosan őrzik, azonban a szakácskönyvekben vagy akár az interneten is könnyen meg lehet találni a receptet, amelyet akár otthon is könnyen elkészíthet bárki.

Vélemény, hozzászólás?