A kleftiko a görög konyha egyik legjobb fogása. A „Kleftiko” szó jelentése „lopott”, és az étel elnevezése állítólag a klephtáktól (az oszmán-ellenes felkelő görögök leszármazottai) ered, akik kecskét vagy bárányhúst loptak, és a húst rejtett földalatti kemencékben főzték meg annak érdekében, hogy lezárják az illatokat és az ízeket.
Görög konyha és annak minden részlete megtalálható az axa-assistance.hu weboldalon, tehát kattintson ide bátran és tudjon meg többet a görög ételekről. A Bougatsa egy görög reggeli desszert, amelyet búzadarával vagy sajttal készítenek, és ropogós phyllo rétegekbe csomagolják, egy péksüteményekhez használt vékony tésztába. Díszíthetjük fahéjjal és porcukorral is, hogy még finomabb ízt kapjon. A Tiropita, más néven „görög sajtos pite”, Görögország-szerte népszerű, és reggelire vagy napközbeni snackként fogyasztják. A filotészta háromszögek elkészítéséhez a fő összetevő a különféle sajtok (főleg feta). Az elkészítéshez egyszerűen morzsoljuk össze a feta sajtot, és keverjük össze két másik sárga sajttal a további íz érdekében. Ezután a keveréket filotésztába csomagoljuk, megkenjük olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, és ropogósra és aranybarnára sütjük!
A Spanikopita, más néven „görög spenótos pite”, egy másik nagyon népszerű pite Görögországban, és nagyon hasonlóan készül, mint a fent említett Tiropita étel. Ezt a finom ételt a nap bármely szakában, reggelire és vacsorára, előételként vagy uzsonnaként is fogyaszthatjuk. A spanakopita elkészítéséhez a feta sajtot morzsoljuk össze, és keverjük össze spenóttal. Ezután a keveréket filotésztába csomagoljuk, megkenjük olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, és ropogósra és aranybarnára sütjük. A spenótos-feta töltelékhez használhatunk kaprot, hagymát, tojást (a tojások tartják össze a keveréket). További részletekért nézzen be az axa-assistance.hu weboldalra.