A glaukóma típusa a kognitív károsodás fokozott kockázatához kapcsolódik

A normál feszültségű glaukóma egyfajta kognitív károsodás és esetleg a demencia fokozott kockázatával jár – állapítja meg a British Journal of Ophthalmology online publikációja.

A glaukóma olyan állapot, amelyben a látóideg megsérül, és ez végül vaksághoz vezethet. A glaukóma legtöbb típusában a károsodást a szemben kialakuló nyomás okozza, de a normál feszültségű glaukóma esetében ez nem így van. A normál feszültségű glaukóma – a primer nyitott szögű glaukóma (POAG) egyik altípusa – betegségútja nem teljesen ismert, de a szerzők szerint eredményeik szerint hasonló neurodegeneratív útvonalak lehetnek a demenciával. Az elsődleges nyitott szögű glaukómát és a demenciát néhány korábbi vizsgálat összekapcsolta, de nem minden tanulmány találta meg ezt az összefüggést. Az elsődleges nyitott szögű glaukóma nemcsak az alacsony feszültségű glaukómát vagy a normál feszültségű glaukómát (NTG) foglalja magában, ahol a szem nyomása nem emelkedik a normális szint fölé, hanem a nagy feszültségű glaukómát (HTG) is, ahol a szem nyomása magas. A normál feszültségű glaukóma gyakoribb Ázsiában, míg a magas feszültségű glaukóma Európában.

Két olyan vizsgálatban, amely összefüggést mutatott az elsődleges nyitott szögű glaukóma és a demencia között, sok ázsiai etnikumú ember vett részt. Ez arra késztette a szerzőket, hogy a kifejezetten normális feszültségű glaukóma kapcsolódhat-e kognitív károsodáshoz és demenciához. A vizsgálathoz az ausztráliai és új-zélandi fejlett glaukóma-nyilvántartást alkalmazták 248, 65 éves, normál feszültségű glaukómában szenvedő beteg véletlenszerű kiválasztásával, és életkoruk és nemük szerint 349 magas feszültségű glaukómában szenvedő beteget választottak ki. Az összes beteget telefonon hívták fel egy egészségügyi kérdőívre és kognitív felmérésre. A demográfiai és a szemparaméterek között a kiinduláskor nem volt különbség a két csoport között.

Vélemény, hozzászólás?