A fogamzásgátlás módszerei

A nem kívánt terhesség elleni védekezés ma már nagyrészt a nők feladata, a választás előtt mindenképpen kérjük ki nőgyógyász véleményét is. Fogamzásgátlással már évszázadokkal ezelőtt is foglalkoztak, akkoriban még halhólyagot használtak a mai óvszer helyett.

A naptármódszer is nagyon régóta használatos, ma is alkalmazzák, bár nem a legmegbízhatóbb módszer. Védekezés nélkül évente száz nőből körülbelül nyolcvan esik teherbe, naptármódszerrel kevesebb mint negyven. Legbiztonságosabbnak a hormonális módszereket tekintik, a méhen belüli fogamzásgátló, a hormonális tabletták és a mesterséges meddővé tétel. A méhen belüli fogamzásgátló a spirál, amit olyan húsz évesnél idősebb nőknél lehet alkalmazni, akiknél a méh anatómiai viszonyai ezt lehetővé teszik. A ciklus bármely napján felhelyezhető ez az eszköz, aktív hatóanyaga öt éven keresztül biztosítja a fogamzásgátló hatást. Eltávolítása után a teherbeesési képesség rögtön visszatér. Ez a legbiztonságosabb módszer a védekezésre.

Nagyon népszerű a rendszeres nemi életet élő nőknél a hormonális fogamzásgátló tabletta. Az úgynevezett harmadik generációs tablettáknak alacsony a hormontartalma, tizenéves kortól alkalmazzák. A tabletták használatának megkezdése előtt minden esetben nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés kötelező. Trombózisra hajlamos nőknek ez a módszer nem ajánlott. Tabletta szedése mellett csökken a menstruációs vérveszteség, az előtte esetleg rendszertelen ciklus rendeződik. Évenkénti rákszűrés mellett évekig biztonsággal szedhető a tabletta. Azok a nők, akik nem használhatnak spirált és nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát, azoknak az óvszer használata lehet alternatíva, valamint a hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló film, amit mélyen a hüvelybe kell helyezni és az eszköz feloldódva egy órán keresztül nyújt védettséget a nem kívánt terhesség ellen.

Vélemény, hozzászólás?