A fizikai munka előnyei és hátrányai a munkavállalóra nézve

Habár sokan szeretnének elhelyezkedni szellemi munkakörben, azonban a statisztikák és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség fizikai munkásként találja meg számításait. Ma már egyértelműen kijelenthető, hogy egy jó szakmával lehet közel olyan jól keresni, mint diplomával. Azonban ahogy minden munkakörnek, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Fizikai munka kapcsán sokan elsősorban azt emelik ki, hogy főleg hátrányai vannak, hosszú távon pedig komoly egészségkárosító hatással rendelkezik. Ez azonban akár a szellemi munkáról is elmondható, hiszen a több órán át tartó ülés sem előnyös és nagymértékben megterheli a szervezetet, különösen a mozgásrendszert. Éppen ezért nem lehet általánosítani és az egyik munkatípust jónak, a másikat pedig rossznak titulálni, ennél érdemes árnyaltabban nézni a képet. A fizikai munka egyik legnagyobb előnye, hogy az elvégzett munkának szemmel látható eredménye van, ami miatt a dolgozó hasznosnak érezheti a tevékenységet, amit végez. Ez a szellemi munkások esetében általában hiányzik, illetve kevésbé kézzel fogható.

A fizikai munka nem igényel magas fokú végzettséget, vagyis rövid képzést követően is el tudunk helyezkedni. Ezekbe a munkakörökbe folyamatosan keresnek szakembereket, így nem kell attól tartanunk, hogy nem fogunk tudni elhelyezkedni. Az előnyök mellett hátrányai is vannak a fizikai munkavégzésnek, főként az egészségre gyakorolt negatív hatások. Különösen az egyoldalú terhelés hat nagyon rosszul a testre, ami idővel komoly mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet. A kellő mennyiségű pihenés, az ízületek átmozgatása, a megfelelő munkacipő mind elősegíthetik, hogy a fizikai munka minél kevésbé éreztesse hatásait. Minél jobban odafigyelünk egészségünkre, annál kevésbé kell tartanunk káros következményektől.