A férfi pillangó „erényövvel” zárja le nő nemű pillangópárját

Néhány hím pillangó rendkívüli erőfeszítéseket tesz az apaság biztosítása érdekében – párja nemi szervét viaszos “erényövvel” zárja le, hogy megakadályozza a jövőbeni vetélytársakat.

A női pillangók viszont nagyobb vagy összetettebb szervek kifejlesztésével tudnak visszavágni, amelyeket nehezebb lezárni. A hímek viszont ellentámadásba kezdenek azzal, hogy még fantasztikusabb szerkezeteket készítenek szárnyszerű vetületekkel, csúszós anyagokkal vagy hegyes horgokkal. Ez egy olyan csata, amely szembe állítja a férfi és a női reproduktív érdeklődéseket.  Ez a szexuális együgyűség végül új fajokat eredményezhet? Ez egy régóta fennálló hipotézis, amely segít megmagyarázni, hogyan váltak a pillangók ilyen sokfélékké. Nehéznek bizonyult viszont ennek a tesztelése.

Ana Paula dos Santos de Carvalho, a floridai Természettudományi Múzeum Kawahara laboratóriumának doktorandusza az ecsetlábú pillangók párzási „erényöveinek” vizsgálatában foglalkozott ezzel a kérdéssel. Nyomon követte a tulajdonság fejlődését, és elemezte az új fajok megjelenési sebességét az Acraeini törzsben, amely körülbelül 300 fajból álló csoport. Váratlanul, a párzási „erényövekkel” rendelkező és anélküli fajok ugyanolyan ütemben fejlődtek, ami arra utal, hogy más tényezők, például az élőhely felelősek a rovarok sokféleségéért. “Arra számítottam, hogy az „erényövek” és az új fajok közötti összefüggés gyorsabban megjelenik, de munkám szerint egyáltalán nincs kapcsolat köztük” – mondta Carvalho. “Más tanulmányok összefüggést mutattak a szexuális konfliktus és a sokféleség között, így ezek az eredmények meglepetést okoztak.” A pillangófajok körülbelül 1% -ában megtalálható sphragis, egyes fajokban egy rühre vagy egy vazelinfoltra emlékeztethetnek, míg mások elképesztően érdekes formákat öltenek.

Vélemény, hozzászólás?