A faaljzat használatának veszélyei a tereprendezésben

A régi faaljakat a háztulajdonosok mindig tereprendezésre használták amióta világ a világ. Egyes helyeken a már nem használt vasúti sínek faaljzatai haszontalanná válnak, és a régi fát és fémet eltávolítják.

A nehéz, tartós fa gondtalannak tűnik azok számára, akik megmentett anyagokat szeretnének felhasználni a zöldebb lakásfelújításhoz. Évtizedek óta a vasútnál használt faaljakat általában a kerti ágyak szélére vagy a támfalak részeként használják. De, mint sok elavult gyakorlatra, amelyet nagyszüleinktől vagy szüleinktől tanultunk (például a pitypang gyomirtóval történő permetezése), erre is vonatkozik, hogy nagyrészt környezeti veszélyt jelentenek. A faaljak fő problémája a kreozot, a tartósítószerként használt anyag jelenléte, amelyet veszélyes toxicitása miatt lakóhelyi használatra be is tiltottak. A kreozot a kőszénkátrány desztillálásának olajos mellékterméke. A faaljzat kreozotkezelése lehetővé teszi a fa hosszú távú megőrzését, amelynek nyilvánvalóan ki kell állnia a nagy nyomás és a zord időjárási viszonyok próbáját.

Ön is ismeri a kreozotot, mint a fafüst által létrehozott anyagot, amely felépülhet a fatüzelésű kémény belsejében, mivel sok fatüzelésű kályha rendelkezik mérővel, amely jelzi, hogy mikor fordulhat elő a kreozot. A kéményekben a kreozot felhalmozódása veszélyes, mert gyúlékony lehet, ami házi tűzhöz vezethet. A kertekben használt kreozottal kezelt fa számos okból káros, ideértve a közvetlen bőrrel való érintkezést is. A vasúti kötéseket kezelhetjük a krómozott réz-arzenáttal (CCA) is, amely vegyület megakadályozza a mikrobák vagy rovarok károsodását a fában. Ez a vegyület jellemzően krómot, rezet és arzént tartalmaz. A CCA-t sok éven át faanyagvédőként használták, mielőtt a fatermékek gyártói átálltak a kreozotra. A környezeti veszélyekkel kapcsolatos aggodalmak ellenére a CCA-t még mindig meglehetősen széles körben használják.

Vélemény, hozzászólás?