A cisztás fibrózisos betegek körében hamarosan kialakuló, több gyógyszerre rezisztens fertőzés

A tudósok képesek voltak nyomon követni, hogyan képes egy több gyógyszerrel szemben rezisztens szervezet fejlődni és széles körben elterjedni a cisztás fibrózisos betegek körében – megmutatva, hogy a krónikus fertőzés során gyorsan fejlődhet az egyénen belül. A kutatók szerint eredményeik rámutatnak a Mycobacterium abscessus fertőzésben szenvedő betegek kezelésének szükségességére, ellentétben a jelenlegi orvosi gyakorlattal.

Az Egyesült Királyságban 2500 gyermek közül körülbelül egy cisztás fibrózisban születik, ez egy örökletes állapot, amelynek következtében a tüdőn egy vastag, ragadós nyálka eltömődik. Az állapot csökkenti a betegek várható élettartamát. Az elmúlt években az M. abscessus, a többféle gyógyszerrel szemben rezisztens baktériumfaj jelentős globális fenyegetéssé vált a cisztás fibrózisban és más tüdőbetegségben szenvedő egyének számára. Súlyos tüdőgyulladást okozhat, amely felgyorsult gyulladásos károsodást eredményez a tüdőben, és megakadályozhatja a biztonságos tüdőátültetést. Rendkívül nehéz kezelni – minden harmadik esetben kevesebb mint egyet kezelnek sikeresen. A Science-ben ma megjelent tanulmányban a Cambridge-i Egyetem tudósai által vezetett csoport 1176 klinikai M. abscessus-minta 526 betegből vett teljes genomadatát vizsgálta annak tanulmányozása érdekében, hogy a szervezet hogyan fejlődött – és fejlődik tovább. A mintákat az Egyesült Királyság cisztás fibrózis klinikáiról nyertük.

A csapat két kulcsfontosságú folyamatot talált, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet evolúciójában. Az elsőt horizontális géntranszfernek nevezik – ez egy olyan folyamat, amelynek során a baktériumok felveszik a környezet más baktériumainak génjeit vagy DNS-szakaszait. A klasszikus evolúcióval ellentétben, amely lassú, inkrementális folyamat, a horizontális géntranszfer nagy ugrásokhoz vezethet a kórokozó evolúciójában, ami lehetővé teszi, hogy hirtelen sokkal virulensebbé váljon.

Vélemény, hozzászólás?