A biológiai sokféleséget fenyegető globális veszélyek helye és intenzitása

Egy új modellezési megközelítést alkalmazva, a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban ma közzétett új kutatás feltárja a biológiai sokféleséget fenyegető tényezők helyét és intenzitását a szárazföldön, és azonosítja a világ kiemelt területeit, hogy segítse a nemzeti és helyi szintű természetvédelmi döntéshozatalt.

Vezető kutatókból álló csoport globális térképeket készített a szárazföldi kétéltűeket, madarakat és emlősöket érintő hat fő fenyegetésről: mezőgazdaság, vadászat és csapdázás, fakitermelés, szennyezés, invazív fajok és az éghajlatváltozás. Az eredmények azt mutatják, hogy a mezőgazdaság és a fakitermelés elterjedt a trópusokon, és a vadászat és a csapdázás a földrajzilag legelterjedtebb veszély az emlősökre és a madarakra. Vannak jelentős kontinentális területek, ahol több mint 50% az esélye annak, hogy bármely kétéltű, emlős- vagy madárfajt favágás, vadászat és csapdázás, mezőgazdaság, invazív fajok vagy éghajlatváltozás fenyeget. A világ globális természetválsággal néz szembe, de a biológiai sokféleség csökkenéséért felelős fenyegetések helyéről és intenzitásáról még mindig kevés információ áll rendelkezésre. A fenyegetések térbeli intenzitására és a fajokra gyakorolt ​​hatásokra vonatkozó információk kritikus fontosságúak a védelmi válaszok javítása és célzása szempontjából.

Ez a tanulmány mind az első kísérletet mutatja be ezen információk feltérképezésére, mind pedig egy kutatási útvonalat annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan változnak a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek világszerte. Az IUCN vörös listájának használata a földi gerinceseket fenyegető veszélyek globális feltérképezésére azonosítja a legelterjedtebb fenyegetést minden egyes taxon esetében. Megállapítja, hogy a mezőgazdaság jelenti a legnagyobb veszélyt a kétéltűekre, mivel ez a fajokra a legelterjedtebb fenyegetés a világ 44%-ában.

Vélemény, hozzászólás?