A biokandallók a modern kalorifer

Régen szinte minden háztartásban megtalálható volt a kandalló, amely a család összetartó eleme ként szolgált, ugyanis esténként mindenki köré kuporodott a melegre. Mára sajnos már egyre kevesebb helyen fellelhető, ám azok számára, akik szeretnék egy kicsit visszacsempészni a meghittséget az otthonukba, akkor a biokandalló lehet a megoldás.

A ma kapható legmodernebb kandallók nem füstölnek, nem szemetelnek és, ami a legjobb bennük, hogy egész kis helyen is elférnek. Ezek pedig a biokandallók. Az effajta kandallók viszont csak kiegészítő tüzelésre alkalmasak. Tökéletesen alkalmazhatóak hűvösebb, hogy pár fokkal felmelegítsük az otthonunkat és kellemesebb legyen a légkör. Az igazán stílusos a megjelenésnek köszönhetően, sokkal látványosabb, mint egy kalorifer, melyet ilyen esetekben szoktunk alkalmazni. A biokandallóban valódi tűz található, melyet alkohol táplál. Az alkohol égésekor szén-dioxid és vízgőz keletkezik, így nincs szükség kémény kiépítését. További előnye a hagyományos kandallókkal szemben, hogy nem szárítja ki a szobában található levegőt, a működésekor nem kormol, illetve pernye sem termelődik.

Ennek köszönhetően a kandalló bárhol nyugodtan alkalmazható, hiszen teljesen tiszta marad a környezete. A biokandallók tűztere teljesen hőálló és rozsdamentes acélból készül. Épp úgy, mint az alkoholtartály, melyből nem tud kifolyni, sem elpárologni a folyadék. Az alkohol begyújtása után kék láng kíséri, amely rövid időn belül bemelegszik és narancssárga lángra vált át. Az alkohol betöltése és begyújtása könnyedén megoldható, az mellett, hogy gyors és biztonságos. A kandallóba töltött 1 liter alkohol kb. 3-5 óra melegedése elegendő. A kandallók átlag teljesítménye változó, de jellemzően 4-5 kW.

Vélemény, hozzászólás?